Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Mușat, erou de război care și-a făcut pregătirea militară la Constanța

ro

31 Jul, 2023 18:00 1633 Marime text
Foto: wikipedia
  • În anul 1912 el începea efectuarea serviciului militar, mai întâi la Regimentul Matei Basarab din Cernavodă, de unde a fost mutat ulterior la Compania 11 din Regimentul 1 Grăniceri, dislocată la Constanța
  • După terminarea serviciului militar obligatoriu, la 1 noiembrie 1914, Mușat a fost concentrat în cadrul aceleiași unități, ca urmare a izbucnirii Primului Război Mondial
  • El a trecut în neființă la 31 iulie 1917, căzând la datorie, pe frontul de luptă, în A Treia Bătălie de la Oituz
 
Constantin Mușat a venit pe lume în ziua de 10 septembrie 1890. Este originar din satul Domnești, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Ilfov.
 
El a absolvit cursurile ciclului primar la școala elementară din satul Bogata, comuna Rasa, județul Călărași, în anul 1903.
 
După ce tatăl lui a decedat, familia s-a mutat în satul Floroaica din județul Călărași. Constantin Mușat avea să revină în Floroaica în anul 1910, pentru a practica croitoria, meserie pe care a învățat-o la București.
 
După doi ani, el începea efectuarea serviciului militar, mai întâi la Regimentul Matei Basarab din Cernavodă, de unde a fost mutat ulterior la Compania 11 din Regimentul 1 Grăniceri, dislocată la Constanța.
 
În timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic din anul 1913, Compania 11 a făcut parte din „Detașamentul Mangalia”, comandat de căpitanul Dumitru Ștefănescu, care avea misiunea de a asigura paza frontierei de sud a Dobrogei.
 
După terminarea serviciului militar obligatoriu, la 1 noiembrie 1914, Mușat a fost concentrat în cadrul aceleiași unități, ca urmare a izbucnirii Primului Război Mondial.
 
El a participat la ofensiva din Transilvania și la Bătălia de pe Valea Oltului, în care a suferit o serie de răni ușoare.
 

În cursul luptelor din zona Râpa Roșie din timpul Bătăliei de la Râmnicu Sărat, Mușat a suferit o rană gravă la antebrațul stâng.
 
La sfârșitul convalescenței, el a refuzat să fie clasat medical, cerând să i se aprobe reîntoarcerea pe front, fapt pentru care avea să fie avansat la gradul de caporal și citat prin ordin de zi pe armată de către regele Ferdinand.
 
După acest moment, în perioada aprilie – iulie 1917, Constantin Mușat s-a specializat în aruncarea grenadelor.
 
El a trecut în neființă la 31 iulie 1917, căzând la datorie, pe frontul de luptă, în A Treia Bătălie de la Oituz.
 
Pentru faptele sale de arme, Constantin Mușat a fost avansat la gradul de sergent, post-mortem.

 
Pentru a-i cinsti memoria, în anul 1923, prin contribuția militarilor din Regimentul 2 Grăniceri, a fost ridicată o cruce de piatră pe locul unde Constantin Mușat a căzut la datorie. Aceasta a fost mutată în anul 1977 lângă Monumentul Eroilor de pe dealul Măgura, închinat celor 14.000 de ostași morți în timpul luptelor de la Oituz.
 
Tot în onoarea sa, sculptorul Ion Dimitriu – Bârlad a realizat o statuetă intitulată „Ultima Grenadă”, în care Constantin Mușat a fost reprezentat în timp ce arunca o grenadă.
 
Citește și:
Salvatorul Constanței 112 ani de la nașterea lui Horia Agarici
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii