Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consulatul General al României din Milano, co-organizator al unui concurs internațional de Canto

ro

06 Sep, 2024 09:44 192 Marime text
Afiș concurs. Foto: FAcebook Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța anunță că în perioada 24-26 octombrie 2024, are loc concursul internațional de Canto la prestigioasa Villa Borromeo D’Adda din Arcore.
 
„Concursul Internațional de Canto este adresat tinerilor cântăreți de operă și este promovat și organizat de Departamentul Cultural al Municipalității din Arcore (MB) în colaborare cu mai multe instituții muzicale, ca parte integrantă a proiectului „Arcore – orașul muzicii” ajuns la cea de a cincea ediție, dedicat în acest an marelui compozitor Giacomo Puccini, la cei o sută de ani de la moartea sa”, se menționează pe site-ul Teatrului „Oleg Danovski”.
 
Concursul se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii din Italia, al Provinciei Monza-Brianza, Municipalității din Arcore, Primăriei din Lucca, Consulatul General al României din Milano.
 
„Ilustrul muzician italian, născut la Lucca în 1858, și-a petrecut o perioadă a vieții sale în Lombardia și, în special, la Monza, unde s-a și născut unicul său fiu, Antonio. Acest sentiment de apartenență al marelui compozitor pentru teritoriul lombard și, în special, pentru Brianza, unde era atras de frumusețea naturii și de bijuteriile arhitectonice ale zonei, a dat naștere acestui proiect care valorifică legătura sa artistică în teritoriu. Mai mult, Arcore a fost locul de naștere al celebrului bariton Felice Schiavi, care a încetat din viață în 2019, motiv de a-i aduce un omagiu în cadrul acestui proiect internațional dedicat muzicii lirice”, mai adaugă reprezentanții TNOB.
 
Pentru prima oară, în cadrul unui Concurs Internațional de Canto din Italia, este instituit un premiu internațional în numele marii soprane HARICLEA DARCLEE (1860, Brăila – 1939, București), prima interpretă a rolului Floria Tosca din Opera Tosca de Giacomo Puccini, care a avut avut premiera la 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi din Roma, considerată cea mai mare soprană a lumii lirice internaționale în perioada 1890-1915.
 
Concurenții eligibili pentru participarea la concurs sunt tinerii născuți după 1 ianuarie 1987.
 
Regulamentul concursului
 
Concurenții trebuie să prezinte patru piese din repertoriul de operă, în tonalitatea și limba originală, dintre care cel puțin două trebuie să fie din repertoriul compozitorului Giacomo Puccini. Nu sunt admise lieduri, operete, muzică de cameră, muzică sacră și simfonică.
 
Concursul constă în trei etape
 
Prima etapă este cea eliminatorie și va avea loc joi, 24 octombrie 2024, ora 15:00. Concurentul va interpreta două piese la alegere dintre cele 4 prezentate; cel puțin una dintre acestea trebuie să fie din repertoriul operelor lui Puccini.
 
În următoarea zi este semifinala, cu începere la ora 15:00. Concurenții care au trecut de etapa preliminară și câștigătorii din anii 2023 și 2024, ai premiului întâi obținut în cadrul altor concursuri internaționale de canto, vor fi admiși la etapa semifinală (pe baza prezentării documente aferente). La cea de-a doua probă, concurenții vor interpreta o piesă la alegere dintre cele două, care nu au fost prezentate pentru etapa preliminară.
 
În prima și a doua etapă, juriul își rezervă dreptul de a asculta piesele prezentate integral sau parțial.
 
Pe 26 octombrie 2024, de la ora 14:00, este programată finala și ceremonia de premiere. În această etapă, concurenții vor interpreta, la decizia juriului, una sau mai multe compoziții alese dintre toate cele 4 piese prezentate.
 
Citește și:
Concert simfonic la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii