Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ochii aţintiţi „Spre cer“! Premieră la Constanţa - un film cu actori amatori, regizat de un student la Actorie, Paul Sichigea (galerie foto+video)

ro

17 Mar, 2017 00:00 9574 Marime text
Este pasionat de cinematografie din copilărie, iar visul său cel mai mare era să facă un film de lungmetraj care să-i poarte semnătura regizorală, deşi a mai cochetat cu cea de-a şaptea artă. Nu are studii în domeniu, dar este student în anul I, la Actorie, la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.
 
Se numeşte Paul Sichigea, pe 20 martie va împlini 26 de ani şi este o dovadă elocventă a faptului că visurile pot deveni realitate, cu condiţia să crezi cu tărie în ele şi să depui pasiune şi efort pentru atingerea lor. Într-adevăr, Paul Sichigea a investit multă pasiune şi implicare în visul său, care a prins contur: lungmetrajul „Spre cer“, căruia i-a scris şi scenariul şi care va avea o premieră (difuzare unică) într-o zi de sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 11.00, la Cinema Cityplex din Constanţa.
 
Filmul, avertizează Paul, este unul de amator. El însuşi este regizor autodidact şi amatori sunt şi cei din distribuţie, care nu au mai avut contact cu scena sau filmul, fiind selectaţi printr-un casting lansat ad hoc, pe Facebook, şi cu ajutorul prietenilor şi al cunoştinţelor. Totul este făcut din pasiune, fără finanţare externă, iar cei din distribuţie au lucrat benevol, fără remuneraţie.

 

„Publicul ar trebui să înţeleagă, mai înainte de toate, că proiectul acesta este amator. Firesc, se pretinde o calitate superioară din punct de vedere tehnic, al actoriei sau alte criterii, însa tocmai datorită acestor aspecte filmul este amator. Nu există sponsor, finanţare şi nici un salariu pentru echipa de producţie. Totul este realizat pe bază de voluntariat, cu oameni care cred cu adevărat în acest scenariu“, spune tânărul regizor.
 


Toţi actorii din film sunt constănţeni şi toţi sunt amatori, mai puţin Paul Sichigea (care are unul dintre cele patru roluri principale), student în anul I la Actorie, şi colega sa din anul al II-lea, Andriana Makri. În celelalte roluri principale evoluează Andrei DumitraşcuGeorgiana Ghiortu şi Teodor Dumitru.
 

„Sunt foarte mândru de oamenii pe care îi am în această echipă, deşi, amatori ca experienţă, foarte punctuali, serioşi şi devotaţi complet ideii acestui film. A fost chiar o lecţie pentru mine să îi văd cum se comportă“, spune Paul, cu bucuria omului pe care semenii îl uimesc în mod neaşteptat de plăcut. 


De ce „Spre cer“? 

Care e povestea lungmetrajului, inclus în categoria dramei psihologice? Regizorul şi scenaristul filmului o rezumă în câteva cuvinte: „Doi poliţişti de la criminalistică investighează nişte cazuri de crimă şi tâlhărie, povestea învârtindu-se în jurul lor şi al viitoarelor lor iubite. Va avea loc o răsturnare de situaţie, criminalul pe care îl urmăresc fiind chiar cineva foarte drag lor“.
 
De ce titlul „Spre cer“? Explicaţia o oferă tot Paul Sichigea: „Titlul se referă la dorinţa arzătoare pe care o au toate personajele principale pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, ei fixându-şi ţeluri înalte“.
 
După cum am precizat, Paul Sichigea nu este la prima sa experienţă cinematografică. În 2015 a realizat un scurtmetraj de genul horror, „Necunoscut“, iar în 2016 şi-a pus semnătura pe alte două filme de amator, de mediu-metraj: „La apus“ şi „Fuga“.

 
Îşi doreşte să urmeze cursuri de specialitate în regie de film şi scenaristică, să devină profesionist, dar mai întâi vrea să-şi însuşească arta de a juca, de a şti să redea stări şi sentimente, pentru ca, pe viitor, să poată avea o discuţie cu adevărat profesionistă cu actorii care vor juca în filmele sale. De aceea este student la Actorie.
 
Pe 24 august 2016, la o zi după premiera „Fugii“ s-a pus să lucreze pentru scenariul „Spre cer“. Filmările s-au desfăşurat într-un timp record, între 21 ianuarie şi 11 martie. „Ne-am mişcat rapid datorită punctualităţii echipei“, spune Paul.
 
Paul Sichigea consideră că modelele sunt esenţiale pentru artist.
 

„Îi admir foarte mult, ca actori, pe Robert de NiroAl PacinoAnthony Hopkins şi marele Laurence Olivier. Ca regizori, preferaţii mei sunt James Cameron şi Michael Mann. În România, preferaţii mei ca actori sunt Marcel Iureş şi Gheorghe Dinică. Ca regizor, Nae Caranfil. Modelele sunt, zic eu, obligatorii în film, indiferent de meseria pe care o ai. Fără modele nu putem face chiar nimic. Inspiraţia cea mai puternică pentru mine la «Spre cer», ca regie, a fost Michael Mann, un regizor cu calităţi aproape perfecte pentru psihologiile profunde pe care le redă pe peliculă“, explică Paul Sichigea.


 
Intrarea la proiecţia dramei psihologice, programată pe 8 aprilie, va fi liberă. „Este doar mândria noastră de a prezenta proiectul la care muncim de aproape şapte luni“, spune tânărul regizor, în numele echipei sale.

 
Sursă foto: Facebook / Paul Sichigea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii