Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 07 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cultură Constanța „Tulnic din Munții Apuseni”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

07 Oct, 2024 14:19 140 Marime text

sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Populară Constanța Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța este „Tulnic din Munții Apuseni”.

Tulnicul este un instrument muzical păstoresc întâlnit în Maramureș și Munții Apuseni. Este cunoscut sub numele de bucium în nordul Munteniei și în Moldova.

Din tulnic se cântă, pe diferite tonalități, semnale păstorești, militare sau bocete de înmormântare, transmit reprezentanții Muzeului de Artă. 

Este folosit în special de femei. Tulnicul, care a fost recent achiziționat de Muzeul de Artă Populară Constanța, este de tipul cu tub drept, de formă conică și are o lungime de peste doi metri. Este scobit în lemn de molid și prezintă din loc în loc legături de jneapăn, cu scop funcțional și decorativ.

Fotografia a fost făcută în expoziția temporară „Izvoade în timp și spațiu românesc”, realizată în parteneriat cu Asociația „Cusături Dobrogene”, deschisă la parterul muzeului până pe 20 octombrie 2024.



Citește și:

Muzeul de Artă ConstanțaLansare de catalog și vernisaj la Istanbul, în cadrul proiectului „Fascinația Orientului în arta contemporană“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii