Cultura dobrogeană nu poate avea un destin minor. „Dicţionarul de personalităţi dobrogene“ - o dovadă în plus (galerie foto)
Cultura dobrogeană nu poate avea un destin minor. „Dicţionarul de personalităţi dobrogene“ - o dovadă
21 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4455
Marime text
Ieri, în sala „Liliana Lazia” a Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, am asistat la un eveniment editorial de ţinută, pe care, de altfel, ZIUA de Constanţa l-a transmis live pe pagina sa de Facebook.
Mult-aşteptatul volum IV al „Dicţionarului de personalităţi dobrogene” a fost editat de Biblioteca Judeţeană şi are ca subtitlu „Artă teatrală şi cinematografică, bibliologie, jurnalism, literatură, muzică“. Au prezentat generosul tom Corina Apostoleanu, director al instituţiei gazdă, precum şi Constanţa Călinescu, „sufletul” acestui proiect editorial de mare importanţă pentru istoria culturii dobrogene.
Evocând parcursul celorlalte trei volume anterioare, munca asiduă şi nu lipsită de momente dificile, venerabilul biograf a vorbit despre criteriile de selecţie a personalităţilor cuprinse în dicţionar, despre colaboratorii cu care a lucrat la această îndrăzneaţă întreprindere şi despre speranţa ca iniţiativa să fie dusă la bun sfârşit odată cu editarea ultimelor două volume (V şi VI) care vor fi însoţite şi de o addenda, cu completările intervenite între momentul redactării şi momentul apariţiei editoriale.
S-a subliniat în mai multe rânduri faptul că proiectul, care reprezintă - cu bune şi cu rele, cu inerentele sale „scăpări” - un tezaur de informaţie culturală, este o lucrare de referinţă pusă la dispoziţia tuturor celor interesaţi de valorile acestui spaţiu, de personalităţile care i-au marcat devenirea, indiferent de sfera lor de provenienţă (ştiinţă, artă, istorie, literatură etc.).
Fiind organizat ca o masă rotundă, evenimentul a prilejuit intervenţia câtorva dintre cei prezenţi - personalităţi incluse în paginile recentului Dicţionar - care au ţinut să-şi exprime preţuirea pentru munca bibliografilor şi speranţa că, prin astfel de demersuri culturale, Dobrogea se va alinia, cu valorile sale, la cultura naţională, depăşindu-şi destinul minor clamat de unii dintre noi. Mai cu seamă în această epocă, de globalizare şi acces neîngrădit la informaţie, în care chiar nu mai contează în ce spaţiu trăieşte şi se manifestă creatorul de cultură şi artă.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii