Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:30 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir Ce mâncăm astăzi? Salată!

ro

11 Aug, 2021 00:00 2981 Marime text


 
„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir este o carte culinară plină de istorie. Apărută la Editura GastroArt 2021 este cea mai așteptată carte de istorie a gastronomiei. Conceputul coperții este realizat de Mihail Coșulețu, fotografia coperții este realizată de Sorin Despot, iar corectura îi aparține Rodicăi Crețu. Volumul cuprinde puțin peste 400 de pagini.

Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști gastronomici din România a adunat în culegerea sa culinară sudii, editoriale, articole și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite, create special pentru aceste pagini. Autorul și-a propus să aducă în atenția cititorilor efectele ușor amuzante ale acestui domeniu prea puțin abordat. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori fiind redactată astfel încât să nu intimideze.

Cosmin Dragomir a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Natională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School, pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastromic.

„Un fel de istorie al salatelor“


Salata a reprezentat încă din 1700 un ingredient de nelipsit atât de pe masa regilor, cât și a slujitorilor. În altă oridine de idei, calitățile unei salate bine alese au fost apreciate cu sute de ani în urmă, iar tradiția continuă. Autorul Cosmin Dragomir trece în revistă multitudinea de plante care cresc pe câmp sau în grădinile oamenilor și din care ne putem hrăni sănătos. Prezintă o listă cu câteva rețete mai puțin cunoscute, dar care cu siguranță pe cât sunt de sănătoase, pe atât de savuroase. Acest capitol este vast și trebuie studiat pe îndelete. Am extras un fragment care, spun eu, este reprezentativ pentru acest subiect.

„Hanul lui Manuc este unul dintre restaurantele cu îndelungată istorie (cred că e cel mai vechi local din București care funcționează și în prezent). Construită între 1806 și 1808 de către Manuc Bey, locanta, care o perioadă a funcționat sub numele de Hotel Dacia, face parte astăzi din grupul City Grill. Scotocind prin cărțile mele vechi am găsit un meniu de la Hanul lui Manuc din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Din păcate nu s-au păstrat și rețetele tuturor acestor feluri de mâncare fabuloase, ale căror nume doar sugerează ce ingrediente ar putea conține și ne lasă să speculăm la infinit. Există însă și câteva preparate care nu ne dau bătăi de cap – și despre care știm cu aproximație ce gust ar trebui să aibă. Interesantă mi se pare ponderea acestora în meniu. Avem, așadar, șapte salate într-o listă de 24 de preparate – adică undeva între 25 și 30%. Din păcate prea multe nu cunoaștem despre ele, iar faptul că majoritatea sunt denumite după diferite bresle din acele timpuri nu ne lămurește prea mult. Dar, chiar și așa nedumiriți, haideți să citim meniul vechi de peste 150 de ani: (...) “


Printre alte delicii, autorul enumeră „salata arnăuţilor“, „Salata băcanilor “, „Salată bizantină cu limbă“, „Salata sacagiilor“, „Salata tăbăcarilor“, „Salata târgoveţilor“, „Salata turcească“. Cosmin Dragomir îți dă zeci de rețete care mai de care. Unele au trecut testul timpului și sunt considerate parte din meniul de sărbători la români, pe când despre altele pun pariu că nu ai auzit. Dacă vrei să afli ingredientele de bază ale unei salete cu totul excepționale...

Poți citi continuarea în cartea „Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir. Volumul se poate comanda de pe acest link.  Puteti să asezonați lectura cu Vin pentru Zacuscă un concept lansat special pentru această carte.
 
Citește și:


„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir:  Ciorba noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi... Și ciorba s-a fiert!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii