Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Berindei "Avem nevoie de istorie mai mult decat oricand"

ro

27 Nov, 2007 00:00 1505 Marime text
1196107683.jpg

Personalitate de exceptie a stiintei si culturii istorice romanesti si internationale, academicianul le-a vorbit studentilor si cadrelor universitare prezente in sala Senatului, despre utilitatea si necesitatea istoriei

La propunerea prof. univ. dr. Nicolae V. Dura, prodecanul Facultatii de Drept, decanul Facultatii de Teologie, Inalt Prea Sfintia Sa prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Senatul si rectorul Universitatii Ovidius au conferit ieri, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane. Laudatio a fost rostit de catre IPS Teodosie. Profesorul Dan Berindei este apreciat pentru contributia adusa in diferite aspecte ale istoriografiei romanesti si europene, fiind o referinta de prima mana si pentru studentii si profesorii universitatii de la malul marii. Membru corespondent (9 martie 1991) si membru titular (10 noiembrie 1992) al Academiei Romane, presedinte al Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane (din 1993, reales in 1997 si 2001) sunt doar cateva dintre atributiile omului de stiinta Dan Berindei. Din 2006 acesta este vicepresedinte al Academiei Romane. In 2001 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova (2001). A fost distins cu Premiul "N. Balcescu" al Academiei Romane (1977) si cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de cavaler (2002). Academicianul Dan Berindei este atat membru fondator cat si membru a 16 organisme stiintifice internationale de profil, ocupand in unele si functii de conducere. Totodata, istoricul s-a dedicat si publicisticii, ocupand functia de redactor-sef al unor prestigioase publicatii cu continut istoric din tara. Domeniul principal de activitate al profesorului este istoria moderna. Revolutiile din 1821, 1848, Unirea Principatelor, Razboiul de Independenta, istoria culturii sau istoria si genealogia diplomatiei si a relatiilor internationale sunt subiecte pe care academicianul le-a abordat in lucrarile sale. Istoricul este autor a peste 600 de lucrari stiintifice din care peste 50 de carti. Aproape un sfert dintre ele au fost publicate in tara sau peste hotare in limbi de circulatie internationala. O mare parte dintre studiile sale au fost publicate in reviste de specialitate sau volume de profil in Austria, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, China, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ungaria.

Istoria, disciplina de prima insemnatate

"Universitatea Ovidius este una dintre universitatile excelente din aceasta tara, asezata intr-una dintre regiunile cele mai vechi, cu o bogata traditie", a declarat academicianul Dan Berindei. In discursul pe care l-a sustinut, profesorul univ. dr. Dan Berindei a prezentat drumul pe care l-a parcurs tehnologia, surprinzand atat evolutia mijloacelor de comunicare sau de transport cat si progresul inteligentei artificiale. Relevand progresele pe care le-a adus tehnica, academicianul a criticat situatia in care a ajuns societatea, in care "pentru multi, totul a fost limitat la propria persoana si la familia cea mica". Din discursul axiologic al omului de stiinta nu a lipsit nici dimensiunea spirituala. Academicianul s-a intrebat daca, nu cumva, ceea ce vedem in comportamentul semenilor nu este decat o disimulare. Imbogatirea, vazut ca un tel principal al existentei si goana dupa efemer, in detrimentul modelelor reale stau, in opinia profesorului Dan Berindei, la baza dezumanizarii. Academicianul a specificat ca intrarea in Uniunea Europeana nu reprezinta "doar o nunta fericita", ci important este sa ne pastram specificul national. Acest lucru se poate realiza, in opinia sa, prin acordarea unei atentii specifice istoriei. "Este oare istoria depasita?" este intrebarea pe care a formulat-o profesorul Dan Berindei, in discursul menit sa releve necesitare si utilitatea istoriei. Acesta a specificat ca, in acest moment avem nevoie de istorie mai mult decat oricand. Deosebit de virulent a fost acesta in ceea ce priveste predarea disciplinei in scoli, in dauna adevarului istoric, fiind permise exagerarile si denaturarile. Istoricul a catalogat drept regretabila "marginalizarea acestei discipline" si a specificat ca, alaturi de limba romana si de geografie, istoria trebuie sa ramana materie de prima insemnatate. "Istoria este o batrana doamna lasata prada uitarii. Este o nemuritoare varstnica si totodata tanara care trebuie sa ramana marea noastra invatatoare", este crezul dupa care se ghideaza profesorul univ. dr. Dan Berindei, Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii