Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Sânziene, toată ţara se îmbracă în ie Nu aveţi ie? Veniţi la Muzeul de Artă Populară Constanţa, să vă alegeţi una!

ro

24 Jun, 2017 00:00 6510 Marime text
Azi, fetele şi femeile poartă cămaşa tradiţională românească, brodată cu măiestrie, cu fel şi fel de motive tradiţionale, pentru a celebra, aşa cum se cuvine, Ziua Universală a Iei, marcată anual din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, în ziua de naştere a Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, conform tradiţiei, şi la Muzeul de Artă Populară din Constanţa, prin invitarea unei creatoare populare de ii din Breaza, Prahova, care va broda frumoase cămăşi tradiţionale, timp în care vizitatorii pot să-şi aleagă ia preferată. „Iile prezentate preiau modelele vechilor cămăşi muscelene, socotite printre cele mai frumoase din ţară. Pentru calităţile artistice deosebite ale costumului de Muscel, Regina Maria l-a adoptat ca ţinută de înaltă ceremonie naţională. Faima acestor cămăşi a determinat apariţia unor ateliere săteşti de confecţionare a iilor, meşteşug puternic conservat şi în zilele noastre“, menţionează specialiştii muzeului constănţean de etnografie.
 
Cei care vin la Muzeul de Artă Populară sunt invitaţi să treacă şi pragul instituţiei de cultură pentru a admira în expoziţia permanentă costume populare din toate zonele etnografice ale ţării: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania şi Moldova. Cu acest prilej, ei vor putea admira o mulţime de variante ale cămăşilor de tip carpatic, precum: cămaşa cu „altiţă“ şi „încreţ“, cămaşa cu „râuri“ pe mânecă, cămaşa cu platcă şi volane la guleraş, cămaşa cu „pui pe cot“, cămaşa cu „tăblie“, dar şi „ia cu ciocănele“.
 
„Varietatea cămăşii femeieşti ţine de tipul de croi, de tehnicile şi materialele de confecţionare, de repartizarea câmpurilor ornamentale, de varietatea cromatică şi a motivelor decorative, a punctelor de cusătură şi a materialelor folosite în broderie - lâna, bumbacul, borangicul, mătasea, firul metalic, paiete, mărgele policrome“, subliniază specialiştii Muzeului de Artă Populară Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii