De Ziua Dobrogei Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!
De Ziua Dobrogei: Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!
12 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2606
Marime text
- Ambele evenimente se vor desfășura luni, 14 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00, la Muzeul de Artă Constanța.
Muzeul va lansa Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“, fiind vorba despre cel mai important muzeu rural din țară! De asemenea, tot atunci va avea loc și vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“!
Ambele evenimente se vor desfășura luni, 14 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00, la Muzeul de Artă Constanța.
Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ este publicat la Editura Monitorul Oficial, în anul 2022, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
Proaspăt scos de sub tipar, în condiții grafice excepționale, Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ prezintă cele 182 de lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, aflate în patrimoniu grație generozității doctorului Gheorge D. Vintilă, care dona comunei natale Topalu, la data de 27 august 1960, lucrările de artă pe care le colecționase de-a lungul vieții sale, potrivit reprezentanților Muzeului de Artă Constanța.
„De-a lungul timpului, muzeului din Topalu i-au fost dedicate mai multe publicații, primele trei cataloage apărând între 1967 – 1982. Lor li s-a adăugat, în 2007, o monografie, semnată de primul director al Muzeului de Artă Constanța, doamna Florica Cruceru. Următoarele cataloage au apărut în anii 2012 și 2016, sub coordonarea doamnei Doina Păuleanu, managerul instituției la acea vreme“, au explicat aceștia.
„Cele mai valoroase lucrări din colecția de la Topalu definesc perioada interbelică a creației artistice românești. Între acestea se regăsesc lucrări care valorizează motivele orientale și exotismul spațiului dobrogean, precum și fascinantul Balcic, cu versanții săi albi calcaroși, străzi care coboară spre țărm, spații verzi, acoperișuri roșii și albastrul mării“, arată specialiștii Muzeului de Artă Constanța.
Lucrări precum „Stânci la mare”, semnată de Alexandru Satmary, „Tătăroaice la Silistra” de Iosif Iser, „Peisaj la Constanța” și „Natură moartă cu narghilea” de Theodor Pallady, „Pe malul mării” de Gheorghe Petrașcu, „Cafeneaua mică – Balcic”, „Tătăroaică cu copil”, „Geamie Balcic” și „Baia turcească” de Nicolae Tonitza, „Peisaj la Mangalia” de Francisc Șirato, „Ahmet Ali” de Jean Al. Steriadi, „Peisaj la Constanța” de Marius Bunescu, „Cimitir tătărăsc la Balcic” de Nicolae Dărăscu, „Pe plajă” de Samuel Mützner, „Turci la cafea” de Traian Cornescu, „Peisaj marin” de Dumitru Ghiață, „Tătăroaice la Balcic” de Petre Iorgulescu Yor, „Dunărea la Tulcea” de Lucia Ioanid, „Peisaj din Babadag”, semnat de Ion Bitzan, „Dunărea la Măcin” de Virgil Almășanu, „Peisaj din Techirghiol” de Constantin Crăciun, „Peisaj la Balcic” de Adam Bălțatu, „Moscheie – Constanța” de Eugenia Iftodi, sunt repere ale memoriei culturale dobrogene și compun un portret complex al multiculturalității peisajului dobrogean, spun aceștia.
Conform sursei citate, Prefața actualului catalog este semnată de managerul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan și propune un interesant portret al colecționarului Gheorge D. Vintilă, al relației sale cu arta și artiștii, așa cum transpare dintr-o serie de manuscrise păstrate în arhiva Muzeului de Artă Constanța.
Sunt relatate aspecte de jurnal privind întâlnirile colecționarului cu unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai artei moderne românești, precum Oscar Han, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Nicolae Dărăscu.
Nu este de trecut cu vederea faptul că, anul acesta, în luna februarie, Curtea Supremă a României a închis definitiv procesul privind Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă a muzeului cu același nume din Topalu, instanța supremă hotărând definitiv că operele de artă aparțin muzeului!
La eveniment vor participa, în calitate de invitați, și vor susține alocuțiuni: prof. dr. Ioan Opriș, dr. Mihail Gorgoi – managerul Muzeului Național Bran, arh. Ștefan Radu Cornescu – vicepreședintele Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, istoricul și criticul de artă Luiza Barcan, dna Mădălina Mirea – consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului județean Constanța.
Lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ va fi precedată de vernisajul expoziției de grafică „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“, care reunește 26 de lucrări de grafică, realizate de liceeni de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanța, secția de Arhitectură, potrivit reprezentanților Muzeului de Artă.
Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța și din stațiunea Mamaia, care aparțin comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari.
Expoziția este o inițiativă a Asociației Dobrogea de Patrimoniu și este realizată cu sprijinul Primăriei Constanța, Consiliului Județean Constanța și al partenerilor: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Colegiul de Arte „Regina Maria“ Constanța, Radio Constanța, X-Printing și Asociația Agiacai Saladin.
Scopul acesteia este acela de a promova patrimoniul material din oraș, astfel încât constănțenii să conștientizeze importanța moștenirii culturale locale, să cunoască istoria clădirilor istorice, să aprecieze monumentele și să le promoveze, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt vulnerabile sau chiar amenințate cu dispariția.
Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Constanța, în perioada 14–25 noiembrie 2022, perioadă în care publicul iubitor de artă este invitat să admire lucrările expuse.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Oficial, de la Înalta Curte despre cel mai important muzeu rural din țară, aflat în județul Constanța
Mihai Lupu - „Instanța a hotărât ca inestimabilele lucrări să rămână acolo unde le este locul de drept“ (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii