Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Limbii Române Documente cu o valoare impresionantă, puse la dispoziția publicului, de către Arhivele Naționale (galerie foto)

ro

31 Aug, 2020 17:07 4127 Marime text
  • Surpriză plăcută pentru toți iubitorii Limbii Române și ai documentelor cu încărcătură istorică!

Arhivele Naționale ale României au pus la dispoziția publicului larg, în mediul online, mai multe documente ce reflectă evoluția limbii, de la scrierea cu litere chirilice și până la adoptarea scrierii latine în mod oficial.

Iată datele transmise de Arhivele Naționale ale României pe pagina de Facebook:

Cu ocazia Zilei Limbii Române, vă propunem o selecție de documente păstrate la Arhivele Naționale ale României, reflectând evoluția limbii române scrise începând de la primul document care s-a păstrat scris în limba română (1521), continuând cu documente emise de cancelaria Țării Românești (1639, 1775, 1806), toate redactate cu alfabet chirilic.

Abia în anul 1860, scrierea cu alfabet latin a devenit obligatorie în administrație, ca urmare a ordinului de zi emis de ministrul Treburilor Dinlăuntru, Ion Ghica.

Selecția este completată de două manuscrise celebre: poezia „Un răsunet” de Andrei Mureșianu și o variantă a poemului „Luceafărul” de Mihai Eminescu.


29-30 iunie 1521. Scrisoare prin care Neacșu din Câmpulung Muscel îl informează pe judele primar al Brașovului, Johann Benckner, asupra mișcărilor pe care le face armata turcească a lui Soliman I la Sud de Dunăre, motiv de îngrijorare atât pentru voievodul Țării Românești, Neagoe Basarab, cât și pentru orașele transilvănene.
ANR, SJAN Brașov, fond Primăria Brașov, colecția de documente Stenner, seria I slavo-română, nr. 472.







1639 (7147) aprox. ian.10-aug. 28. Hrisov prin care Matei Basarab, domnul Țării Românești, scoate de sub închinare mai multe mânăstiri din Țara Românească.
ANR, SANIC, Colecţia Peceţi I-55




1775. Hrisov prin care Alexandru Ipsilanti, domnul Țării Românești, dăruiește Mânăstirii Căldărușani (zidită de Matei Basarab din temelie) vinăriciul din Valea Mieilor, Valea Largă și Valea Negovanilor, județul Saac. Sigiliu domnesc.
ANR, Colecţia Peceţi I-101


1806 iunie. Hrisov prin care Constantin Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, hotărăşte ca taxa oieritului să se strângă în viitor toamna, şi nu primăvara.
ANR, SANIC, Colecţia Documente Diplomatice, 76


Variantă a poemului „Luceafărul” de Mihai Eminescu.

ANR, SANIC, Fototeca II 4401



Poezia „Un răsunet” de Andrei Mureșianu.
ANR, SANIC, colecția Scriitori români, Andrei Mureșianu , dosar 1, f. 1




1860 februarie 8. Ordinul de zi al ministrului Treburilor Dinlăuntru prin care se introduce în administrație grafia latină.
Monitorul Oficial al Țării Românești, nr. 30 din 8 februarie 1860.




Sursa info și foto: Arhivele Naționale ale României - Facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii