Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Mondială a Teatrului, Constanţa aplică măsuri de austeritate La Teatrul de Stat se joacă Shakespeare. Make love, not war!

ro

26 Mar, 2015 00:00 2402 Marime text
27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, va fi marcată, la Constanţa, printr-un dublu eveniment. Alături de Comunitatea elenă „Elpis“, Teatrul de Stat Constanţa va dezveli, mâine, două plăci de marmură cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a primului teatru românesc din Dobrogea.

Acestea vor purta numele filantropului grec Demostene Tranulis, cel care, la 1926, se oferea să ridice, în numai şase luni, o clădire cu destinaţia de teatru.
Tot mâine, dar de la ora 19.00, la Teatrul de Stat Constanţa va avea loc premiera spectacolului „Visul unei nopţi de vară“, în regia lui Marcel Ţop. Acesta din urmă a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, alături de Dana Dumitrescu, directorul instituţiei, şi de Anaid Tavitian, consultantul artistic al teatrului. Potrivit Danei Dumitrescu, principalul mesaj al piesei lui William Shakespeare este „Make love, not war“ şi vine, în opinia sa, „într-un moment prielnic pentru asta“. „Piesa e o invitaţie la iubire, pentru că în ultima vreme oamenii par că au uitat să iubească“, a afirmat directorul Teatrului de Stat Constanţa.

Ca şi Dana Dumitrescu, regizorul consideră că iubirea este cel mai puternic mesaj al acestei piese semnate de Shakespeare. „Mesajul spectacolului este mesajul lui Shakespeare. Dragostea, iubirea sunt cele mai importante lucruri care există pe pământ. Lor li se adaugă şi dragostea de teatru“, a menţionat Marcel Ţop. Despre punerea în scenă, regizorul a declarat că reprezintă „o îmbinare a poveştii clasice cu o viziune foarte contemporană“.

William Shakespeare a fost şi continuă să fie, aşa cum remarcă Anaid Tavitian, o constantă în repertoriul Teatrului de Stat Constanţa. Din distribuţia spectacolului „Visul unei nopţi de vară“ fac parte Dan Cojocaru (Theseu), Remus Archip (Lysander), Andu Axente (Demetrius), Iulian Enache (Fundulea, ţesător), Florentin Roman (Flaut, cârpaci de foale), Andrei Cantaragiu (Subţirelu, scriitor), Georgiana Baran (Hermia), Luiza Martinescu (Helena), Dana Dumitrescu (Titania), Cosmin Mihale (Oberon), Adrian Dumitrescu (Puck). Sunt însă şi actori care joacă dublu rol, aşa cum este cazul lui Ionuţ Alexandru (Egeu, dar şi Botişor, căldărar), al lui Nicodim Ungureanu (Philostrat şi Gutuie, dulgher), al Anei Maria Ştefan (Hippolyta şi zâna Fir de Păianjen) şi al Cristinei Oprean (Blându, tâmplar, şi zâna Bob de Muştar). Întrebată cum s-a ajuns la această formulă de distribuţie, Dana Dumitrescu a lăsat de înţeles că din raţiuni de economie, fiindcă oricum deplasarea echipei la festivalurile de teatru este dificilă.

Ceea ce este însă trist este faptul că, dincolo de rolul dublu al unora dintre actorii din distribuţia piesei „Visul unei nopţi de vară“, acest spectacol nu beneficiază încă de un afiş. Iar asta, chiar în pragul Zilei Mondiale a Teatrului. O fi, şi asta, tot din cauza unor măsuri de austeritate sau Shakespeare, pentru că e „de-al casei“, nu mai merită promovat?!

Conform spuselor Danei Dumitrescu, intenţia teatrului este ca, la vară, spectacolul să fie jucat şi în spaţii neconvenţionale, „pentru că se pretează“, iar când spunem spaţii neconvenţionale, spunem inclusiv pe plajă. Scenografia spectacolului este semnată de Ana Maria Cernea, iar coregrafia, de Iurie Brais, maestru emerit al sportului, artist al dansului sportiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii