Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deliciu cultural la Vama Veche Mai mulţi artişti au susţinut un concert dedicat poetului roman Ovidiu

ro

12 Sep, 2016 00:00 3657 Marime text
Staţiunea Vama Veche este cunoscută tuturor românilor ca fiind raiul distracţiei de noapte, locul unde muzica rock este la ea acasă şi, totodată, un tărâm al libertăţii. Cu alte cuvinte, Vama este locul unde mii de turişti uită de grijile de acasă şi dau frâu liber sentimentelor. Cu toate acestea, puţini dintre noi ştiu că în Vama Veche o profesoară germană, pe numele său, Elsa Lüder, se încăpăţânează să arate că Vama înseamnă şi cultură, pe lângă distracţia îmbibată în alcool.
 
Astfel, profesoara Elsa, cum este cunoscută printre localnici, a organizat, weekendul trecut, la Casa cu olane, reşedinţa sa din staţiunea aflată la doi kilometri de Bulgaria, evenimentul „Toamna culturală româno-germană la Vama Veche“. În cadrul manifestării, tânărul pianist constănţean Ioan Căruţiu a susţinut un recital de excepţie. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa directorului Departamentului de Limbi şi literaturi germanice din Universitatea din Bucureşti, profesorul universitar Gabriel Horaţiu Decuble, care a transpus mai multe opere ale clasicului literaturii latine Ovidiu în compoziţiile lui Benjamin Britten, o figură centrală a muzicii clasice britanice. Concertul a beneficiat şi de prezenţa tinerei studente germane Verana Bons, mezzosporană, care a interpretat la oboi câteva opere ale poetului Ovidiu, spre încântarea publicului prezent în grădina luxuriantă şi răcoroasă a Casei cu olane.
 
„Seara concertului a fost una neconvenţională, dar agreabilă. Mulţi dintre cei care au venit de-a lungul anilor aici ştiu că această casă are mai multe tradiţii. Festivitatea aceasta onorează perioada petrecută aici cu un eveniment legat de istoria locului. Am vrut să arătăm că în Vama Veche există şi cultură!“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, gazda evenimentului cultural, profesorul universitar Elsa Lüder.
 
De altfel, „subiectul“ Ovidiu nu reprezintă o noutate pentru vamaioţii dornici de cultură, întrucât, în urmă cu zece ani, în acelaşi loc a fost pus în scenă spectacolul „Viaţa şi pătimirile lui Ovidius Publius Naso“, piesă de teatru montată de Daniela Ţurcanu şi scrisă de răposatul soţ al Elsei Lüder, lingvistul şi filologul român Paul Miron, cel care a lansat ideea şi speranţa că poetul, aflat în exil la Durostorum, s-a simţit mult mai bine decât a descris acesta în „Tristele“ sale.
 
„O altă tradiţie a noastră, pe care o respectăm şi o celebrăm an de an, este Ziua Recoltei, o recoltă spirituală, un fel de bilanţ în care vedem ce ne-a adus vara care se sfârşeşte încet-încet. Cu alte cuvinte, se întâlnesc prieteni vechi, dar se aminteşte şi de prezenţa celor care nu mai sunt fizic printre noi, dar al căror duh este mereu prezent“, a mai spus Elsa Lüder.
 
Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Freiburg, prin Societatea „Mihai Eminescu“, şi Fundaţia Culturală Româno-Germană.
 
Elsa Lüder este profesoară la Seminarul de Romanistică, Departamentul de Limbă şi literatură română, Universitatea din Freiburg, Germania.
 
Sursă foto: Zaharia Romea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii