Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:19 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschiderea micro-expoziției „Încoronarea de la Alba Iulia” la Muzeul Național de Istorie a României

ro

11 Oct, 2024 14:25 777 Marime text


Sursa foto:Facebook/ Muzeul Național de Istorie a României



 
  • Cu ocazia împlinirii a 102 ani de la momentul istoric din 15/28 octombrie 1922 – încoronarea regelui Ferdinand I şi reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor - Muzeul Național de Istorie a României prezintă o micro-expoziție care marchează evenimentul ce a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei.
 
Vernisajul va avea loc marți, 15 octombrie 2024, începând cu ora 14:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12. Accesul este gratuit.
 
Micro-expoziția are în centru lucrarea artistei Elena Bria, intitulată „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.1922”, alături de care vor fi prezentate documente și cărți poștale din patrimoniul muzeului.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922", executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artista Elena Bria, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin" din Sankt Petersburg, Rusia. Întrucât susținerea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să marcheze acest eveniment din istoria țării noastre printr-o creație artistică.
 
Lucrul la tablou a început în anul 4 de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început mult mai devreme. Pentru a începe lucrul la pânza propriu-zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922. În ianuarie 2018, Elena pune primele tușe pe viitorul tablou. După 6 luni de lucru asiduu ajunge la definitivarea detaliilor și a tabloului propriu zis, iar, în iulie 2018 are loc prezentarea lui la examenul de licență.
 

În 2022 tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia" la galeria Kulterra. De pe 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023 tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Național al Unirii. În perioada 10 mai - 31 august 2024, lucrarea a fost expusă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.
La Muzeul Național de Istorie a României micro-expoziția este deschisă în perioada 15-27 octombrie 2024.
 
Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în Chișinău, Moldova, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru" din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena își continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin" din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolvă cu mențiune în 2018.
 
Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și Republica Moldova. În 2019 câștigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 câștigă premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York. În prezent este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume.
 
 
Citește și

Muzeul Național de Istorie a României, prezent la expoziția „Mother Earth” din Danemarca
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii