Dionisie Pippidi, cercetătorul atras de istoria Dobrogei și a grecilor din regiune
Dionisie Pippidi, cercetătorul atras de istoria Dobrogei și a grecilor din regiune
18 Jul, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
1591
Marime text
- Pe 19 iulie se împlinesc 30 de ani de la trecerea în neființă a arheologului
- Arheologul a acordat o atenție sporită epigrafiei grecești referitoare la istoria coloniilor elene din Dobrogea, de la Histria, Callatis și Tomis, lăsând importante studii de epigrafie referitoare la istoria orașului Histria precum: organizarea internă, raporturile cu populația traco – getică, teritoriul rural al orașului, istoria cultelor și organizarea politică, economică și militară a coloniei
- Lui i se datorează și cea dintâi sinteză a istoriei celor trei orașe grecești din Dobrogea și a raporturilor acestora cu geții, care apare în paginile cărților „Istoria României” (vol. I) și „Din istoria Dobrogei” (vol. I)
Născut la Craiova, în ziua de 17 decembrie 1905, Dionisie M. Pippidi a fost arheolog, recunoscut și în Dobrogea pentru munca sa, el fiind șeful șantierului de la Histria.
În orașul natal, Pippidi a absolvit cursurile Liceului „Carol I”. S-a mutat apoi la București, unde a urmat atât Facultatea de Litere, cât și Facultatea de Drept.
În perioada 1929 – 1931, el a fost membru al Școlii Practice de Înalte Studii, optând pentru secția de istorie și filologie.
Dionisie Pippidi a obținut o bursă la Școala Română din Roma, unde a învățat între anii 1931 – 1933. În acest timp, el și-a desăvârșit lucrarea „Tacite et Tibere. Une contribution a l`etude du portrait dans l`historiographie latine”. Aceasta a fost prezentată ulterior ca teză de doctorat la Universitatea București.
Consacrarea definitivă în rândul marilor specialiști i-a adus-o volumul „Recherches sur le culte imperial”, publicat în 1939.
După revenirea în țară, Dionisie Pippidi a ocupat funcțiile de asistent universitar la Catedra de limbă greacă a Universității din Iași (1933 – 1937) și conferențiar și profesor la Facultatea de Litere din București.
În anul 1948, el a fost numit profesor titular la Catedra de istorie greacă și romană a Facultății de Istorie din București.
A mai fost angajat la Muzeul Național de Antichități ca șef al secției de epigrafie și coordonator al colectivului pentru publicarea colecției naționale de inscripții antice.
Dionisie Pippidi a ocupat postul de director al Institutului de Arheologie București timp de 11 ani (1971 – 1982).
Arheologul a acordat o atenție sporită epigrafiei grecești referitoare la istoria coloniilor elene din Dobrogea, de la Histria, Callatis și Tomis, lăsând importante studii de epigrafie referitoare la istoria orașului Histria precum: organizarea internă, raporturile cu populația traco – getică, teritoriul rural al orașului, istoria cultelor și organizarea politică, economică și militară a coloniei.
Lui i se datorează și cea dintâi sinteză a istoriei celor trei orașe grecești din Dobrogea și a raporturilor acestora cu geții, care apare în paginile cărților „Istoria României” (vol. I) și „Din istoria Dobrogei” (vol. I).
Pippidi a mai scris: „Fragmentele eleaților: Xenofanes, Parmenides, Zenon, Melissos” (1947); „Contribuţii la istoria veche a României” (1958); „I Greci nel Basso Danubio” (1971); „Scythica Minora: recherches sur les colonies grecques du littoral roumain de la Mer Noire” (1975); „Variaţii pe teme clasice” (1981); „Studii de istorie şi arheologie” (1988).
Activitatea sa ştiinţifică a inclus, de asemenea, şi pe cea de editor a numeroase monografii din colecţia „Biblioteca de arheologie”, ca şi coordonarea noii serii a monografiei Histria, a lucrării colective „Dicţionar de istorie veche a României (Paleoliticul – sec. X)”, dar mai cu seamă a culegerii „Inscripţiile antice din Dacia şi Scythia Minor”, fiind autorul primului volum al seriei „Inscripţiile din Scythia Minor”.
Dionisie Pippidi a avut afilieri cu: Federația Internațională a Asociațiilor de Studii Clasice (președinte), Institutul Arheologic German, Institutul Arheologic Austriac, Academia Regală Britanică, Society for the Promotion of Roman Studies.
La data de 21 martie 1963, Pippidi a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar peste un an primea decorația Steaua Republicii Socialiste Române. În anul 1990 a căpătat statutul de membru titular al Academiei, fiind și președintele secției de științe istorice.
Dionisie Pippidi a decedat la data de 19 iulie 1993, în București.
Sursă text: Academia Română Filiala Cluj – Napoca, wikipedia
Citește și:
#citeşteDobrogea Dionisie M. Pippidi, 112 ani de la naştere. O viaţă petrecută pe şantierele arheologice ale Dobrogei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii