Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dobrogea în izvoare cartografice otomane“ Consulul Turciei, Ali Bozçalışkan - „Dorim să continuăm această muncă şi să descoperim noi date“

ro

06 Oct, 2015 00:00 2085 Marime text


După o muncă de trei ani a celor doi autori - dr. Virgil Coman (şef serviciu Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale) şi dr. Ahmet Yenikale -, ieri, în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, publicului constănţean i-a fost prezentată lucrarea bilingvă „Dobrogea în izvoare cartografice otomane (sec. XVI-XIX)“.
 
„Avem în faţă o lucrare de care Dobrogea ducea lipsă. În lucrarea de faţă, avem multe informaţii din secolele 12-15, care se referă la Dobrogea şi la Marea Neagră. Iată că acest gol este azi completat de această lucrare, care ne aduce în faţa istoriei medievale a Dobrogei ca provincie a Imperiului Otoman. Lucrarea este ca o completare a seriilor de documente de istoriografie românească. Mulţumim autorilor pentru realizarea de excepţie pe care au făcut-o“, a declarat dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Volumul a văzut lumina tiparului cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, al Uniunii Democrate Turce din România şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea.
 
„Cărţile ne ajută să ne înţelegem istoria. Vreau să subliniez că ideea apariţiei acestei cărţi s-a născut acum doi ani, când consulul general al Republicii Turcia la Constanţa era Füsun Aramaz. Îi mulţumesc în mod special domnului Virgil Coman, care a susţinut această idee şi a muncit mult. De asemenea, mulţumim şi Uniunii Democrate Turce din România şi Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, care au susţinut financiar apariţia acestui volum. Această carte este doar începutul. Dorim să continuăm această muncă şi să descoperim noi date din istoria noastră comună. Apariţia acestei cărţi este un pas înainte în relaţiile turco-române. Turcia şi România au o istorie comună, iar acest volum este o contribuţie mică adusă acestei istorii. Ne dorim ca această carte să fie una de referinţă pentru specialiştii din domeniu, care vor găsi în ea elemente din istoria noastră comună“, a precizat consulul general al Republici Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, care, de altfel, a şi semnat prefaţa lucrării.
 
Emoţionat, dr. Virgil Coman a ţinut să mulţumească, la rândul său, Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Uniunii Democrate Turce din România şi Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea. „Proiectul acestei lucrări a fost iniţiat în anul 2012, când consul general al Republici Turcia la Constanţa era Füsun Aramaz. Am propus acest proiect deoarece se simţea nevoia introducerii în circuitul ştiinţific a unor astfel de date. Ne-am gândit să investigăm arhivele otomane cu ajutorul specialiştilor din Turcia, dar şi cu sprijinul otomaniştilor din România. Mă bucur că am găsit înţelegere la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa“, a menţionat dr. Virgil Coman.
 
În lucrarea care îi are drept editori pe dr. Virgil Coman şi dr. Ahmet Yenikale - „Dobrogea în izvoarele cartografice otomane (sec. XVI-XIX)“ -, sunt prezentate documente cartografice din Turcia referitoare la Dobrogea, ordonate cronologic, toponimele şi hidronimele fiind transliterate din turco-osmană, alături de varianta în limba română şi, după caz, de actuala denumire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii