Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea în perioada interbelică în fotografii! Expoziţie deosebită la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa! (galerie foto)

ro

19 Nov, 2016 00:00 4716 Marime text
Cei care doresc să îşi aducă aminte cum arăta Dobrogea în perioada interbelică sau care vor să cunoască puţin din viaţa socială a acelor ani pot să facă acest lucru participând la expoziţia de fotografie veche „Dobrogea interbelică în colecţia fotografului Virgil Nicolau“, al cărei vernisaj a avut loc vineri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) „Istoria pe un clişeu: restaurarea, conservarea şi revitalizarea patrimoniului fotografic dobrogean de la începutul secolului al XX-lea”, organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa şi cu Muzeul de Istorie Tulcea.
 
„Ideea aceasta am avut-o acum câţiva ani şi am încercat să obţin o finanţare de la Fondul Naţional Cultural. Se pare că am reuşit, dar cu o întârziere de vreo trei ani. Este vorba de un proiect care urmăreşte reconstituirea unei secvenţe din istoria Dobrogei, perioada interbelică, cu un accent vădit pus pe semicentenarul Dobrogei, marcat în 1928“, susţine coordonatorul şi iniţiatorul proiectului, muzeograf doctor Delia Cornea.
 
„Muzeul de Istorie are în patrimoniu o valoroasă colecţie de clişee pe sticlă, datând de la acel moment festiv. Din păcate, o parte dintre aceste clişee pe sticlă erau profund deteriorate. Noi am reuşit să le restaurăm suportul de sticlă, să le supunem unui complicat proces de digitizare, iar după ce am reuşit să facem toate aceste operaţiuni, aşa cum bine se vede, am realizat un album dedicat constănţenilor şi dobrogenilor, în general, şi o expoziţie care va fi itinerată în toată Dobrogea, iar anul viitor şi în Bucureşti. Sunt 449 de clişee pe sticlă mari, de 18/24, şi mai avem circa 12 clişee de format mai mic, dar nu toate sunt din perioada festivităţilor cu ocazia semicentenarului. Fotograful necunoscut până la momentul actual, Virgil Nicolau, avea un studio fotografic - Fotoglob - şi a câştigat un contract, ca să spun aşa, în anul 1930, de la Primărie, pentru a fotografia Mamaia şi faleza Cazinoului. Aşa că o parte dintre fotografii datează din anii 1930 -1935“, a continuat Delia Cornea.
 
În cadrul evenimentului a fost prezentat şi un film documentar preluat din Arhivele Naţionale de Film, realizat cu ocazia semicentenarului Unirii Dobrogei.
 
Albumul realizat şi expoziţia de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa prezintă o colecţie de fotografii realizate cu ocazia semicentenarului Dobrogei. Zidurile vechii cetăţi şi cum arătau acestea la acea vreme, etniile conlocuitoare din Dobrogea, cu tradiţiile şi obiceiurile lor, ocupaţiile dobrogenilor, biserici şi alte lăcaşuri de cult din Constanţa şi Tulcea, unităţile de învăţământ existente la vremea respectivă, clădirile de atunci, unele dispărute între timp, şi staţiunea Mamaia.
 
Proiectul a fost realizat cu finanţarea AFCN de 46.000 de lei, fiind implementat de la începutul acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii