Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academicianul Nicolae Anastasiu, despre inefabila valoare a pietrei în istoria omenirii (document)

ro

23 Sep, 2019 00:00 2598 Marime text

De peste cinci decenii titular al Universității București, academicianul Nicolae Anastasiu (inedit CV în secțiunea „Documente“) a introdus și a predat în ultimii 20 de ani discipline noi, precum Sedimentologie ambientală, Sisteme depoziționale, Metalofaciesuri sedimentare, Stratigrafie secvențială.

Și dacă pentru „inocenți” pot părea de neînțeles, atunci dobrogenii trebuie să știe că academicianul Atanasiu a cercetat și meleagurile noastre, în căutare de resurse minerale, parte dintr-un spectru impresionant de larg de probleme abordate în activitatea sa științifică.

De altfel, pe 6 iunie 2001 devenea membru corespondent al Academiei Române, Secția de științe geonomice, și, ca urmare a rezultatelor sale remarcabile în domeniul cercetării științifice, 15 ani mai târziu era primit membru titular (4 noiembrie 2016).

Am oferit această introducere întrucât miercuri, 25 septembrie, în Aula Academiei Române, va fi organizat un eveniment (inițiat de Secția de științe geonomice) al cărui promotor este academicianul Nicolae Anastasiu. Este vorba despre discursul de recepție a lucrării „Memoria pietrelor”. Cuvântul de deschidere aparține acad. Nicolae Panin, președintele Secției de Științe Geonomice.

Acad. Nicolae Anastasiu, în discursul său de recepție, va vorbi despre: Pietrele care ne-au unit, pietrele care ne-au dezbinat, Pietre pentru eternitate. Cultura pietrei în istoria omenirii; Pietrele, trecerea timpului și schimbările climatice; Pietrele și oamenii din spatele lor; Pietrele de la Universitate; Pietrele viitorului (Comoara de lângă noi); Valori în Academia Română. Răspunsul la Discursul de recepție va fi oferit de acad. Dan Rădulescu.

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești   
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.


Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii