Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:55 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Semicentenarul cercetării româneşti în micro-nanoelectronică şi perspectiva de evoluţie a domeniului

ro

19 Sep, 2019 00:00 1412 Marime text

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române se deschid lucrările Simpozionului „Semicentenarul cercetării româneşti în micro-nanoelectronică şi perspectiva de evoluţie a domeniului“. Manifestarea foloseşte prilejul acestui semicentenar pentru a examina stadiul cercetării româneşti şi perspectiva de aplicare a acesteia în contextul actualelor progrese ale tehnologiei digitale, responsabilă printre altele şi de noua revoluţie industrială (Industry 4.0).

Evenimentul este conceput în contextul efortului de a reactualiza o strategie a domeniului, o etapă între Forumul Românii în Micro- şi Nanoelectronică (Academia Română, 6-7 noiembrie 2019), care a demonstrat că în ţară există competenţe active în domeniu şi a doua ediţie a Forumului (anticipată pentru 15-17 iunie 2020), la care români din ţară şi din diasporă îşi propun să dezbată aspecte concrete ale strategiei. Simpozionul a fost catalizat şi de activitatea grupului de reflecţie pe problemele impactului tehnologiilor informaţionale asupra societăţii, activitate coordonată de către acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, care va rosti de altfel, astăzi, cuvântul de deschidere al evenimentului.

Comisia STMS şi asociaţia ASTEGI, organizatori ai acestui eveniment, au preluat din discuţiile grupului de reflecţie conceptul de cyber-physical systems, ca unul dintre posibilele ţinte ale unei orientări mai ample ale cercetării la nivel naţional. Sunt invitaţi să participe la simpozion toţi cei interesaţi de tehnologia electronică, de evoluţia şi perspectivele de aplicare a acesteia în industria automobilului, tehnica nucleară sau spaţială şi alte domenii de posibil interes pentru România. Este vorba de specialişti din diverse generaţii, din universităţi, organizaţii de cercetare sau firme.

În ultima zi este prevăzută o masă rotundă, cu tema „Premise ale dezvoltării unei strategii a domeniului de micro-nanoelectronică”, la care participă dr. Andreas Wild, acad. Dan Dascălu, prof. dr. ing. Cristian Negrescu, dr. Raluca Muller, dr. ing. Petru Dan, dr. ing. Traian Vişan, dr. Daniel Lăpădatu.

Va fi prezentat şi dezbătut un material sintetic privind oportunitatea dezvoltării unei strategii în domeniu (2021-2027, corelare cu Planul Naţional CDI şi finanţările europene). La dezbatere pot lua parte (în afara celor deja menţionaţi mai sus) şi alţi participanţi la eveniment.

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii