#DobrogeaAcademică Ziua Limbii Române, sărbătorită de Academia Română pe 31 august
#DobrogeaAcademică: Ziua Limbii Române, sărbătorită de Academia Română pe 31 august
22 Aug, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4392
Marime text
Pe 31 august, Academia Română va organiza dezbaterea intitulată „Zestrea noastră - limba română“, prilejuită de Ziua Limbii Române. Întâlnirea va fi moderată de acad. Bogdan Simionescu şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române. În cadrul dezbaterii, vor lua cuvântul acad. Eugen Simion - preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Ion Hadârcă - senator, membru corespondent al Academiei de Știinţe a Republicii Moldova, Valeriu Matei - membru de onoare al Academiei Române, Vasile Tărâţeanu – membru de onoare al Academiei Române.
Manifestarea va avea loc sâmbătă, 31 august 2019, ora 11.00, în Clubul Academicienilor, Academia Română, Calea Victoriei nr. 125.
Sărbătoarea limbii române, instituită în urmă cu 8 ani
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima zi a lunii august, după ce, în 2011, a fost aprobată în Parlamentul României propunerea legislativă vizând stabilirea zilei de 31 august pentru onorarea limbii noastre naţionale. În aceeaşi zi, se sărbătoreşte Ziua Limbii Române şi în Republica Moldova.
Iată ce susținea lingvistul român Alexandru Graur, membru titular al Academiei Române, în lucrarea „Puțină gramatică“: „S-ar putea spune deci că adevărata limbă română este limba literară, care câștigă tot timpul teren asupra variantelor populare. Afirmația ar fi adevărată pentru viitor, în sensul că aceasta este limba care se va impune peste tot, dar n-ar fi adevărată pentru trecut, deoarece toate variantele care s-au răspândit și în parte se mai folosesc și azi își iau rădăcinile în limba română comună, din vremea veche, și toate au fost create de români, în încercarea de a obține mijloace de comunicare mai clare, mai precise, mai scurte. Pe de altă parte, fiecare dintre ele joacă un rol, mai mare sau mai mic, în procesul de unificare pe care-l vedem petrecându-se sub ochii noștri.
Prin urmare (…), indiferent de gusturile fiecăruia dintre noi, indiferent de soarta pe care o vor avea graiurile regionale actuale, adevărata limbă română se vorbește peste tot unde o vorbesc românii. („Puțină gramatică“, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1988 - citare din „România literară“, 28.11.1968).
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: https://academiaromana.ro/
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii