Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Constantin Papadopol – 70. „Artistul care a învăţat artă de la natură”

ro

23 May, 2022 00:00 3797 Marime text
  • Artistul Constantin Papadopol („Papi”) a împlinit 70 de ani!
 
Ceramist, pictor, artist vizual și, nu în ultimul rînd, dascăl și îndrumător pentru mulţi tineri artişti, pe care i-a călăuzit la început de carieră, Constantin Papadopol s-a născut la Medgidia, la 21 mai 1952.

Activ și curios, cu preocupări artistice timpurii, a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din orașul natal și a participat la diverse cercuri organizate de Casa de cultură din oraş. A publicat poezii în revista liceului și a înfiinţat formaţia de chitare electrice.
După liceu, a lucrat într-un atelier de sticlărie, în Constanţa, unde a experimentat pictura pe sticlă cu aur coloidal.
În 1978, a terminat Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorului Costel Badea, și a expus pentru prima oară, la Tulcea.
A devenit membru al Uniunii artiştilor plastici din România în anul 1990 și a condus o perioadă Şcoala de artă populară din Constanţa.
A realizat decoraţiuni ale Teatrului dramatic din Constanţa, ale Teatrului de vară din staţiunea Mamaia, ale Muzeului de istorie şi arheologie din Mangalia şi ale Acvariului din Constanţa. A participat la Simpozionul internaţional de ceramică „Hamangia” organizat la Constanţa, şi la Concursul de ceramică "MINO" din Japonia. A fost recompensat cu o serie de premii, printre care „Marcel Hovri”, în cadrul salonului „Arta culorilor”, Thionville, Franţa (1990). Lucrările sale se găsesc în colecţii private sau ale muzeelor de artă din Medgidia, Constanţa şi Tulcea, precum şi în sediul Primăriei Municipiului Medgidia. Participă la Tabăra internaţională de pictură de la Medgidia, organizată anual, încă din 2004.
Chiar dacă problemele de sănătate nu i-au mai permis să lucreze în ultima vreme, atelierul său, considerat de artist „o adevărată biserică personală”, îl așteaptă să revină printre tablouri, instrumente muzicale, obiecte arheologice de pe vremea romanilor, lucrări de ceramică mai vechi sau mai noi.

„Artist polivalent, Constantin Papadopol practică cu succes ceramica, pictura şi uneori arta monumentală. Figurative sau nu, dar mai ales aluzive, menite să decoreze spaţii, putând fi aşezate pe sol sau adosate unui plan vertical, lucrările sale de ceramică se încadrează locului dat cu simplitate şi naturaleţe, intrând în dialog cu mediul ambiant”, aprecia criticul de artă Floriea Cruceru, într-un material intitulat “Artele la malul mării”.



Iar profesorul Adrian Ilie, cel care i-a dedicat artistului un capitol onorant în volumul său, „Personalități marcante ale Medgidiei“,  își încheie evocarea astfel:

„Se poate spune despre el că este artistul care a învăţat artă de la natură, îndreptându-şi atenţia către imaginativ şi solar în forme plastice. Este legat de Medgidia sufleteşte şi participă la toate evenimentele artistice care se organizează aici.”
Îi urăm și noi artistului, la împlinirea a șapte decenii de viață,  „La mulți ani”, cu multă sănătate și inspirație!
 
Sursa foto: „Personalități marcante ale Medgidiei“, de Adrian Ilie
 

Citește și:

„Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii