Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală La aniversare, Nicolae Tonitza – genial pictor, dar și publicist

ro

13 Apr, 2022 00:00 2578 Marime text

 

Astăzi se împlinesc 136 de ani de la nașterea marelui Nicolae Tonitza, considerat liderul generaţiei sale de artişti, din care au făcut parte Ressu, Iser, Petraşcu sau Palladi.

Consacrat în pictură ca remarcabil creator de portrete expresive, mai ales de copii și femei, Tonitza a făcut și caricatură, olărit, scenografie, dar și publicistică.

Născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad, a urmat Școala națională de Belle-Arte din Iași.
 
De foarte tânăr, are ocazia să călătorească în Europa, în 1908 fiind admis la Academia de Arte Frumoase din München. Nu rămâne însă decât un an în Germania, plecând spre Italia și apoi spre Franța, unde, timp de doi ani, închiriază un atelier în Montparnasse și pictează peisaje, portrete sau compoziții, cu influențe impresioniste.

În 1911, se reîntoarce în România și finalizează cursurile Școlii naționale de Belle-Arte, obținând prin concurs certificatul de „pictor bisericesc”. Va zugrăvi bisericile din Scorțeni, Siliște, Poeni, Văleni și altele.

După război, se stabilește la București și participă la mai multe expoziții, face ilustrație de carte, colaborează la câteva publicații cu desene și cronici artistice. În 1925, împreună cu Francisc Șirato, Oscar Han și Ștefan Dimitrescu, întemeiază „Grupul celor patru”.

În perioada interbelică,Tonitza ajunge să fie considerat cel mai important pictor român în viață, expune la Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935). În 1933, ocupă catedra de pictură la Academia de Belle-Arte din Iași, iar în 1937 devine rector al Academiei.




În anii 1933 și 1934, fascinat de peisajul dobrogean, pictează împreună cu Francisc Șirato, realizând o serie de tablouri și desene cu imagini din Balcic. Este o etapă marcată de reminiscențe orientale, premergătoare așa-numitei faze japoneze, caracterizată printr-un decorativism excesiv și printr-o simplificare a paletei dusă aproape până la monocromie.
Se stinge la 26 februarie 1940.
 
Un articol dedicat colegului și prietenului său Stavru Tarasov, pictorul tulcean care i-a fost apropiat în momentele de cumpănă, este găzduit de ziarul „Dobrogea Jună”( Nr. 116, 9 iulie 1930, antologat în Dobrogea Jună. Caleidoscop), Tonitza semnând evocarea cu inițialele pe care le folosea adesea în intervențiile sale de publicist.  Articolul îi oferă prilejul de a povesti, ironic, despre cele două laturi ale personalității sale, care nu erau întotdeauna unanim admirate de public.
 
„Am cunoscut un profesor universitar, care îmi arăta o deosebită stimă, o stimă ce mă jignea aproape. Într-o bună zi - şi fără vreo pricină cunoscută mie - domnul profesor n-a mai binevoit să-mi anticipeze (?), aşa precum obişnuia. Mai mult, când, la un banchet oficial, i-am întins mâna, să-i urez bun sosit între oaspeţi, d-l profesor a făcut ochii mari - cari păreau doi ochi de bou sub lupele ochelarilor la Chardin - şi nu a binevoit să-mi prezinte decât un singur deget, din cele zece, pe cari, altădată, mi le oferea compact şi înfriguratic.

Explicaţia mi-a venit indirect de la un tovarăş de masă. D-l profesor ştia că N. N. T. este ziaristul şi criticul de artă - pentru care avea o admiraţie infinită. Când a aflat însă că N. N. T. este şi pictorul - pe care îl detestă - condamnarea încă a fost subit şi definitiv pronunţată: N. N. T. nu poate fi decât un farseur.”
 

#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David

 
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto : radioromaniacultural.ro

Citește și:

#citeşteDobrogea Nicolae Tonitza despre Dobrogea - „Fără îndoială, unul din colţurile cele mai pitoreşti din cuprinsul României“ (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii