Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski
Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski
07 Feb, 2024 10:06
ZIUA de Constanta
840
Marime text
Vineri, 9 februarie 2024, de la ora 14:00, la Muzeul de Artă Constanța va fi proiectat documentarul „Moșteniri coregrafice: Împlinirea”, cu ocazia celebrării a 107 ani de la nașterea marelui regizor – coregraf Oleg Danovski.
De asemenea, documentarul va rula și la Opera Națională din București, ora 15:00.
Documentarul va avea și o proiecție specială programată sâmbătă, 10 februarie, de la ora 13:00, pentru studenții și profesorii de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, urmată de o discuție cu autoarea documentarului, Daniela Zaharia.
Creația lui Oleg Danovski, „patriarhul coregrafiei româneşti”, este prezentată în cadrul filmului pe parcursul a 88 minute, atenția fiind concentrată asupra debutului său în coregrafie la teatrele de revistă ,,Cărăbuș” și ,,Alhambra”, unde a experimentat ca dansator diverse genuri și stiluri de dans într-o perioadă scurtă de timp (1934 - 1941). Angajat apoi la Opera Română, a desfășurat o activitate prolifică timp de aproape trei decenii (1941 - 1977), perioadă considerată „epoca de aur” a baletului românesc. În tot acest timp, balerinii Operei Române, unii dintre ei școliți la Academia „A.Vaganova” din Leningrad (actualul Sankt Petersburg) cu burse din partea statului comunist, au cunoscut o evoluție deosebită în spectacolele clasice și moderne în regia și coregrafia sa. „Lacul lebedelor'', ,,Întoarcerea din adâncuri'', ,,Priculiciul'', ,,Domnișoara Nastasia'' şi multe altele au fost prezentate pe marile scene ale lumii.
„Informațiile inedite despre viața și cariera lui Oleg Danovski sunt susținute de arhive fotografice, video și audio, imagini de la repetițiile și din culisele spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de la Opera Națională București şi interviuri cu personalități ale dansului care l-au cunoscut și au colaborat cu el, printre care fiul său Oleg Danovski Jr., Sergiu Ștefanschi, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Ileana Iliescu, Stela Cocârlea, Eva Spirescu, Delia Hanțiu și Florin Brîndușă”, transmite Muzeul de Artă Constanța pe Facebook.
Generic: https://www.youtube.com/watch?v=pOEfpBkyZPE
Documentarul „Moșteniri coregrafice: Împlinirea” va avea o continuare despre activitatea lui Oleg Danovski la Constanța unde, prin înființarea Ansamblului de Balet Contemporan și Clasic Fantasio, a reușit să mute polul românesc al dansului la malul mării.
„Moșteniri coregrafice: Împlinirea” este al treilea episod din seria documentarelor despre evoluția dansului scenic românesc, reunite sub numele ,,Moșteniri coregrafice”.
„Proiectul răspunde unei nevoi de recuperare a moștenirii coregrafice și de conștientizare a valorii acesteia de către comunitate și instituțiile de profil, în vederea definirii propriei identități culturale. Prin urmare, are în vedere facilitarea accesului publicului larg la memoriile și arhivele referitoare la fenomenul dansului din România și cele mai importante personalități ale dansului începând din secolul XX”, mai menționează Muzeul de Artă Constanța.
Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Accesul se va face pe baza unei rezervări la dsprojects.contact@gmail.com.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ședință CJ Constanța Consilierii județeni discută despre aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024, pentru Muzeul de Artă Constanţa (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii