Dragobetele, tematica lunii februarie la Muzeul de Artă Populară Constanța
Dragobetele, tematica lunii februarie la Muzeul de Artă Populară Constanța
12 Feb, 2019 12:38
ZIUA de Constanta
2326
Marime text
Muzeul de Artă Populară Constanța, spațiu în care vizitatorii au posibilitatea să descopere obiecte de mare valoare artistică, rod al trudei și creativității țăranului român din toate zonele etnografice ale țării, prezintă, începând cu luna februarie, tematica fiecărei luni din calendarul popular, prin intermediul unor obiecte de patrimoniu.
Tematica lunii februarie este Dragobetele, divinitate din panteonul românesc, protector al îndrăgostiților, sărbătorit în fiecare an la 24 februarie. Dragobetele este reprezentat pe linguri de lemn pe ale căror cozi cioplite se regăsesc vechi simboluri românești: două păsări așezate față în față, care „au ochi” doar una pentru cealaltă, semnificând cuplul de îndrăgostiți. Pe unele linguri este reprezentată o bufniță, simbol al înțelepciunii, iar pe altele apare, deasupra celor două păsări, un simbol solar, care semnifică divinitatea ce protejează tânăra pereche.
Lingura din lemn simboliza unitatea familiei și faptul că tinerii care alegeau să pornească pe drumul căsniciei urmau să mănânce „cu aceeași lingură”, împărțind toate bucuriile și necazurile vieții de cuplu.
Țăranul român asocia ziua de Dragobete cu începutul anotimpului verde, motiv pentru care acestei zile i se mai spune și Dragobete Cap de primăvară. Ziua de 24 februarie este sărbătorită, cu precădere, de către fete și feciori, dar și de către tinerii căsătoriți. Dragobete nu este doar protectorul îndrăgostiților, ci și patronul păsărilor existând credința că începând cu 24 februarie, păsările nemigratoare încep să se strângă în stoluri, să se împerecheze și să-și construiască cuiburi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii