Drumul exilului lui Ovidius, refăcut printr-o expoziție-eveniment itinerată în patru țări
Drumul exilului lui Ovidius, refăcut printr-o expoziție-eveniment itinerată în patru țăriO expoziție-eveniment, „Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului“, organizată de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va fi itinerată, în perioada mai-septembrie 2017, în opt oraşe din patru ţări: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis).
În acest fel se va reface drumul exilului pe care marele poet, născut la Sulmona, l-a parcurs de la Roma la Tomis, locul exilului său.
Seria vernisajelor se va deschide la Sulmona, luni, 15 mai, începând cu ora 17.30, la sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa. Aici, expoziția va putea fi admirată până pe 20 mai 2017, când va fi itinerată la Roma, Academia di Romania, unde va rămâne până la mijlocul lunii iunie. Un spectacol de poezie, realizat de actorul român Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limbile latină și italiană a textului recitat, este inclus în acest proiect.
Conform organizatorilor, la jumătatea lunii iunie, expoziția va fi dusă la Brindisi, la Palazzo Granafei Nervegna.
„De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția va lua drumul Corintului, unde va fi vernisată la Galeriile de Artă. De la Corint, expoziția va reface drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin și va fi vernisată la la Galeriile de Artă din Nessebar, la Centrul Cultural «Palatul» din Balcic, la Casa de Cultură din Mangalia și la Muzeul de Artă din Constanţa“, mai spun organizatorii.
Cele 63 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, sunt realizate de artişti din patru țări: Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Este vorba despre: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia, Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia, Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria. Românii sunt reprezentați de: Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu.
Sursă foto: Facebook - Muzeul de Artă Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp