Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:49 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Ene – Zărnești și povestea scriitorului consacrat la Constanța și pasionat de poezia japoneză

ro

09 Jun, 2024 17:00 1073 Marime text
  • A fost atras de poezia japoneză haiku, pe care a publicat-o în reviste din România și din țări precum: SUA, Croația, Irlanda, Slovenia
 
De profesie scriitor și jurist, el a venit pe lume în data de 10 iunie 1938, în comuna Zărnești (de unde și-a însușit numele), județul Buzău.
 
A fost fiul lui Simion și Ioanei Ene.
 
Dumitru a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și cursuri militare pentru cadre de conducere.
 
Deși a terminat Dreptul, Dumitru Ene s-a simțit mult mai atras de literatură. A făcut parte din cenaclurile literare constănțene „Ovidius” și „Mihail Sadoveanu”.
 
A fost colaborator al revistelor: „Luceafărul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Tomis”, „Albatros”, „Cuvântul”, „Jurnal de Constanța”, „Opinia literară”, „Orizont”, „Anotimpuri”, „Agora”, „Marea noastră”, „Marina română”, „Scutul Dobrogei”, „Orfeu”, „Cuget Liber”, „Telegraf”, „Independentul”, „În slujba patriei”, „Litoral”.
 
De-a lungul timpului, Dumitru Ene a participat la sesiuni științifice naționale și internaționale. Activitatea sa este semnalată în antologii și dicționare.
 
A fost atras de poezia japoneză haiku, pe care a publicat-o în reviste din România și din țări precum: SUA, Croația, Irlanda, Slovenia.
 

Redăm titlurile volumelor pe care Dumitru Ene – Zărnești le-a publicat de-a lungul timpului: „Bătrâne Cronos, de-ai mai vrea” (Constanța, Editura Muntenia, 1993); „Clopote de lut” (Constanța, Editura „Europolis”, 1995); „Zefir nipon” (Constanța, Editura „Europolis”, 1996); „Cocorul de pază” (2000); „Albastrul mării” (Târgu – Mureș, Editura „Ambassador”, 2001); „Fulgurații lirice” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2002); „Șarpele și gențiana” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2003); „Gânduri haijiene” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2007); „Sentință amânată” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2008); „Simfonia anotimpurilor” (Constanța, Editura „Ex Ponto”, 2009).
 
Dumitru Ene – Zărnești a fost membru fondator al Societății de Haiku din Constanța și a mai avut afilieri cu Societatea Scriitorilor Români și cu Asociația Națională a Scriitorilor Militari.
 
Dumitru Ene – Zărnești a trecut în neființă la data de 5 decembrie 2009.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:

Ion Codrescu, artistul atras de cultura japoneză s-a născut în urmă cu 71 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii