Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:48 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emotii pentru profesoara de coregrafie Carmen Chilea

ro

12 Mar, 2008 00:00 2352 Marime text
1205267790.jpg

Deoarece spectacolul a fost bine primit de public, este posibil ca "Fetita cu chibrituri" sa urce pentru a treia oara pe scena

Sala Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski a gazduit, timp de doua seri, pe scena sa "Fetita" lui Hans Christian Andersen. Spectacolul de balet, in viziunea coregrafica a lui Carmen Chilea, profesor la Colegiul National de Arte Regina Maria, are o semnificatie aparte. Pentru realizatoarea coregrafiei, el reprezinta lucrarea de absolvire a masterului din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti Ion Luca Caragiale. Totodata, el a reprezentat si examenul de atestat al elevilor clasei a XII-a de la clasa de coregrafie. Insa, in linii mari, pentru elevii colegiului, de la clasele V-XII, "Fetita cu chibrituri" a insemnat o experienta inedita, contactul cu atmosfera profesionista a scenei, avand in vedere faptul ca, alaturi de aspirantii la scena, au participat si solisti ai Teatrului Oleg Danovski. Irina Paslaru si Dan Dumbrava, cunoscuti publicului autohton din spectacolele clasice de balet, au fost initiati in taina artei coregrafice la Colegiul Regina Maria. Celor doi fosti elevi li s-a adaugat si balerinul Mihai Mezei.

O poveste sensibila, in pasi de dans

Profesoara Carmen Chilea a ales sa puna in scena acest spectacol deoarece povestea fetitei cu chibrituri este o poveste sensibila si verosimila, care se adreseaza deopotriva copiilor si tinerilor. Din acest motiv, actiunea piesei nu este fixata in spatiu si in timp. Povestea lui Hans Christian Andersen a fost adaptata de Carmen Chilea, avand la baza un colaj muzical realizat pe baza creatiilor lui Yann Tiersen si René Aubry. Cei doi compozitori imbina clasicul cu modernul, la fel ca si coregrafia care reuneste elemente de dans clasic, modern si contemporan. Privind din culise, nu fara emotii, care au fost comparabile cu cele ale elevilor, profesoarei Carmen Chilea nu i-au putut scapa micile nesincronizari. Miza primei reprezentatii a fost mare, deoarece a fost urmarit in taina de un ochi magic. Spectacolul a fost filmat pentru a fi prezentat in fata comisei de la Universitatea Ion Luca Caragiale. Vazut din sala, spectacolul a captat atentia publicului prin coerenta si dinamism si, la pauza, dar si la final, a primit "critici" favorabile din partea spectatorilor, care au apreciat atat evolutia artistilor, colajul muzical, cat si inovatiile regizorale. Scenografia, decorurile si costumele au fost realizate de cunoscutul artist plastic constantean Marieta Besu si de prof. Carmen Chilea. Profesoara Carmen Chilea ii initiaza pe elevi in tainele coregrafiei, de mai bine de 16 ani, dupa ce, initial, a capatat experienta scenei in cadrul Ansamblului de balet clasic si contemporan condus de Oleg Danovski.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii