Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:40 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment la Liceul Teoretic „George Călinescu“ din Constanţa Autoarea Nina Nicolina Preda a lansat compendiul „Literatura română în contextul literaturii universale“ (galerie foto)

ro

20 Apr, 2019 00:00 4965 Marime text
Pe data de 18 aprilie, elevii de la Liceul Teoretic „George Călinescu“ din Constanţa au participat la evenimentul de lansare a cărţii profesoarei Nina Nicolina Preda - compendiul pentru elevii din învăţământul liceal intitulat „Literatura română în contextul literaturii universale“. Lucrarea este destinată elevilor de liceu dornici să-şi îmbogăţească orizontul cultural, întrucât oferă o perspectivă comparativă a unora dintre cele mai importante opere din literatura română. Originalitatea lucrării constă în alegerea unor formulări potrivite şi în sistematizarea materialului, în forma lui de prezentare.
 
Profesorul de limba românească Ilie Cileagă, cel care a semnat, la rândul său, mai multe cărţi de specialitate comprehensive, a vorbit despre cele trei cărţi prezentate, semnate de Nina Nicolina Preda, „Compendiu de literatură română şi universală“, „Mireasma privilegiilor spirituale“ şi „Paradisul pierdut“. La eveniment au participat profesorii filologi ai liceului, prof. Cătălina Gherase, şefa Catedrei de limba română, prof. Marina Cuşa, şi un număr foarte mare de elevi liceeni din clasele cu profil filologic, care se pregătesc să bată la porţile învăţământului universitar.
 
După o scurtă introducere, în care autoarea a prezentat succint cărţile, profesorul Ilie Cileagă a analizat pertinent şi oportun cele trei cărţi, subliniind îndeosebi importanta compendiului de literatură română şi universală în pregătirea elevilor. Comentatorul a pornit de la evocarea întâlnirilor mirabile ale autoarei, evocate în cartea „Mireasma privilegiilor spirituale“, încă din perioada formării intelectuale, cu dascăli providenţiali, precum Silvia şi Dumitru Nichita de la Şcoala Normală de Fete „Elena Doamna“, din Bucureşti, unde autoarea a urmat studiile liceale şi, mai târziu, dascălii de la Universitatea din Bucureşti, criticul şi istoricul literar Dumitru Micu, care au întregit formaţia sa intelectuală.
 
„Nu lipsite de importanţă sunt întâlnirile profesoarei Nina Preda cu personalităţi ale culturii noastre, pe care le-a cunoscut personal şi care au avut, de asemenea, o înrâurire în desăvârşirea formaţiei intelectuale şi profesionale, precum Octavian Paler, Ion Brad, Paul Goma, Teodor Baconschi şi regretata sa prietena, Elvira Iliescu“, a spus Ilie Cileagă.
 
În ceea ce priveşte compendiul de literatură română şi universală, cu titlul "Literatura română în contextul literaturii universale", profesorul Ilie Cileaga a analizat minuţios punerea în oglindă a operelor române şi universale, fără ca autoarea să aibă pretenţia unei scrieri comparative, prin excelenţă. Trimiterile, raportările, punerea "în oglindă" a unor opere din patrimoniul nostru literar şi cultural cu opere de referinţă din literatura şi cultura universală îmbogăţesc lucrarea şi o fac utilă pregătirii elevilor în vederea admiterii în învăţământul universitar.
 
Nu mai puţin importantă este cartea de poeme "Paradisul pierdut", care, deşi conţine ştanţe dedicate unei anumite persoane (soţului), s-ar putea spune că în ele se poate identifica orice om cu sensibilitatea şi cu trăirile intime ale autoarei. Cartea de poezie impresionează şi prin picturile cu care este ilustrată, aparţinând autoarei şi nepoatei acesteia, Corina-Iulia Preda.
 
Au urmat întrebări puse de elevi, prilej cu care s-a putut realiza un dialog interesant între aceştia şi profesorul Ilie Cileagă, care a condus discuţiile şi a dat întâlnirii aura unei frumoase împliniri. Remarcăm comentariul inteligent, esenţializarea discursului, fără a fi schematic, prezenţa datelor de istorie literară, atât de necesare tânărului cititor, disciplina intelectuală, alegerea parcimonioasă a bibliografiei.
 

Despre Nina Nicolina Preda

 
Nina Nicolina Preda a fost profesoară de limba şi literatură română la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa. Debutează în anul 2014 cu un volum de poezie, „Paradisul pierdut“, iar în 2015 publică un volum de memorialistică - „Mireasma privilegiilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii