Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:13 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul cultural „Confluențe Istorice și Culturale Româno -Turce“, organizat la Constanța de Asociația Româno-Turcă „Artă fără Frontiere“ (GALERIE FOTO)

ro

02 Dec, 2024 10:32 1068 Marime text
Evenimentul cultural „Confluențe Istorice și Culturale Româno -Turce“
  • Muzeul de Artă din Constanța găzduiește pe data de 7 decembrie evenimentul cultural intitulat „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce”.
  • Programul evenimentului debutează la ora 13:00 cu expoziția „Culori din Balcani”, ce include 15 lucrări abstracte, picturi în ulei pe pânză realizate de pictorul turc invitat de la Istanbul, Akın Ekici.
  • Lucrările artistului reflectă o armonie a haosului terestru și galactic, transformând dinamismul și complexitatea urbană într-o atmosferă de liniște și pace socială.
  • Evenimentul este organizat la inițiativa Asociației Româno-Turce „Artă fără Frontiere”, al cărei președinte este artistul plastic, ceramista Yıldız Ibram.
  •  
La inițiativa Asociației Româno-Turce „Artă fără Frontiere”, al cărei președinte este artistul plastic, ceramista Yıldız Ibram,
pe 7 decembrie, la Muzeul de Artă din Constanța, va avea loc evenimentul cultural intitulat „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce”.
 

„Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a României și reprezintă un omagiu adus culturii care ne-a format și pe care o purtăm cu mândrie în suflet, de mai bine de 30 de ani, departe de casă. Pentru a susține o imagine artistică deosebită cu scopul de a menține vie legătura noastră culturală, reunim artiști și conferențiari din România și Turcia. Aceștia vor interpreta arii din repertoriul celor doua țări și vor prezenta aspecte ale istoriei și culturii comune, în cadrul unui eveniment realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Serviciul pentru Suport Strategic și Cooperare cu Mediul Asociativ, în parteneriat cu Institutul «Yunus Emre» România, Muzeul Națiional al Literaturii Române şi Muzeul de Arta Constanța a declarat Yıldız Ibram, președinta Asociației Româno-Turce „Artă Fără Frontiere”.

 
Programul evenimentului debutează la ora 13:00 cu expoziția „Culori din Balcani”, ce include 15 lucrări abstracte, picturi în ulei pe pânză realizate de pictorul turc invitat de la Istanbul, Akın Ekici. Lucrările artistului reflectă o armonie a haosului terestru și galactic, transformând dinamismul și complexitatea urbană într-o atmosferă de liniște și pace socială.



 
La ora 14:00 va avea loc dezvelirea plachetei din cadrul proiectului „Ghidul meu este limba turcă”, derulat de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România.

Conferința va începe la ora 14:30, având drept invitați:
  • Prof. turcolog Emel Emin;
  • Istoricul și diplomatul prof. univ. dr. Tasin Gemil;
  • Dr. Melek Osman, vicepreședinta Comisiei de Cultură a UDTR;
  • Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române;
  • Dr. Cristian Anița, director general al Arhivelor Naționale ale României;
  • Conf. univ. dr. Silvana Rachieru, directoarea Centrului de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București;
  • Renumita actriță de etnie turcă Aylin Cadîr, de la Teatrul Național din București.
Aceștia vor susține prezentări despre confluențele istorice și culturale dintre România și Turcia.
 
La ora 17:30, soprana Otilia Rădulescu Ipek și celebrul pianist italian Paolo Villa, invitați de la Opera şi Baletul de Stat din Istanbul, vor susține un concert de operă, cu piese din repertoriul românesc și turcesc. Evenimentul se va încheia cu un cocktail care va include gustări tradiționale turcești.
 
Otilia Rădulescu Ipek, originară din Pitești, România, și stabilită de 33 de ani în Turcia, este una dintre prim-solistele de răsunet ale Operei de Stat din Istanbul. Cariera sa remarcabilă cuprinde roluri de primă mărime din repertoriul liric universal, care i-au fost încredințate grație capacității și versatilității sale vocale și interpretative.




Soprana a strălucit pe nenumărate scene de prestigiu, atât în Turcia, cât și în România, Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Letonia și Estonia, unde a colaborat cu orchestre și dirijori de renume. Premiile și distincțiile acordate de-a lungul carierei sale i-au consolidat statutul de artistă pe plan internațional.

De-a lungul a mai bine de 30 de ani dedicați artei lirice, Otilia Rădulescu İpek a devenit mentor pentru noile generații de artiști. Soprana împărtășește cu generozitate experiența sa artistică, în calitate de profesor de canto la Conservatorul Universității de Stat Mimar Sinan din Istanbul.

Otilia Rădulescu Ipek a exercitat funcția de Director Artistic adjunct al Operei de Stat din Istanbul, iar în prezent este Consilier Artistic al aceleiași instituții.
 


Despre Yıldız Ibram


Yıldız Ibram


De origine româno-turcă, Yıldız Ibram s-a născut la Cernavodă, în Dobrogea, și trăiește în Istanbul din 1995. Este curator şi organizatör de proiecte culturale, artist plastic și fondatoarea a două asociații de artă: Asociația Româno-Turcă „Artă Fără Frontiere” (România) și IST SANAT (Istanbul).

Absolventă a programului de masterat la (UNARTE) Universitatea Națională de Arte București - Facultatea de Arte Decorative şi Design, Yıldız Ibram are o experiență de peste 25 de ani în domeniul organizării artistice. De-a lungul acestei perioade, a realizat numeroase proiecte culturale de anvergură, colaborând cu instituții prestigioase de stat şi private din România şi din Turcia, precum Ministerul Turc al Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română, Muzeul Națiional de Artă al României, Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea Tehnică Istanbul (ITÜ), Biblioteca Centrală Universitară ‘’Carol I’’ Bucureşti, Muzeul Național de Artă Timişoara, Universitatea Bahçeşehir din Istanbul și multe alte centre de promovare culturală ale celor doua țari.



În activitatea sa, ca artist, în creațiile sale din ceramică, Yıldız Ibram îmbină cu măiestrie tradițiile estetice otomane cu elemente ale culturii valahe, contribuind astfel la consolidarea relațiilor culturale dintre cele două țări. Lucrările sale de artă decorativă reflectă această sinteză culturală, fiind un exemplu al modului în care tradițiile pot fi reinterpretate într-un stil modern și actual.

Prin intermediul asociațiilor de artă pe care le-a fondat,Yıldız a inițiat și coordonat festivaluri, expoziții și ateliere de creație, menite să stimuleze dialogul cultural româno-turc și să promoveze patrimoniul artistic comun.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
  
Citește și:
 
Expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“, la Muzeul Național de Istorie a României


„EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn”, o nouă expoziție temporară, la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii