Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:11 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exponatul lunii la Muzeul Național de Istorie a României Timp de o lună, vizitatorii pot admira o diplomă imperială de danie și împroprietărire în Rusia

ro

21 Jun, 2024 11:39 773 Marime text


Începând de astăzi, 21 iunie, la Muzeul Național de Istorie a României poate fi admirată, în cadrul micro-expoziției Exponatul lunii, o diplomă imperială de danie și împroprietărire în Rusia, acordată de Ecaterina cea Mare boierului Emanoil Balș în 1794.
 
Piesa face parte din colecția muzeului.
 
Vizitatorii o pot admira în perioada 21 iunie – 21 iulie 2024.
 
„La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima parte a celui următor, scena politică din Principatul Moldovei era dominată de patru familii domnești și boierești: Cantacuzino, Ruset, Sturza și Balș. Într-un context internațional complex, dominat de luptele pentru supremație dintre Imperiul Otoman, Rusia și Austria, spațiul românesc a fost martorul unui adevărat teatru de război. Moldova devenise o miză strategică importantă pentru marile puteri încă de la începutul secolului al XVIII-lea. În urma contactelor directe cu noua organizare politică a cuceritorilor, în special a celor ruși, care au instituit în mai multe rânduri un protectorat asupra Moldovei, marilor boieri moldoveni le-a înflorit ideea de a-și întocmi și stabiliza genealogiile și herburile necesare pentru o accedere rapidă în funcții înalte, în special în domnie, cu bunăvoința noilor stăpânitori.

În acest context istoric, Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, îi acordă boierului Emanoil (Manolache) Balș, colonel în armata rusă, spătar al Principatului Moldovei, împroprietărit în Rusia, provincia Poloțk, comuna Șietevțchi, o gramată imperială (diplomă) pentru meritele deosebite în războiul contra turcilor, în contextul războaielor ruso-austro-turce din a doua parte a secolului al XVIII-lea”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Național de Istorie a României.
 
Obiectul de patrimoniu este expus în premieră pentru public.
 
Curatorul micro-expoziției este dr. Ginel Lazăr.

 
Citește și:
Două noi expoziții temporare la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii