Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța, unicat atât prin compoziție, cât și prin cromatică
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța, unicat atât prin compoziție, cât și prin cromatică
10 Feb, 2025 10:15
ZIUA de Constanta
313
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/10/C%C4%82T%C4%82/muzeu.jpg)
![sursa foto: Muzeul de Artă Populară Constanța](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/10/C%C4%82T%C4%82/muzeu.jpg)
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța este „Scoarță maramureșeană (țol)”.
În ansamblu, scoarțele maramureșene au un stil decorativ ușor de recunoscut, însă fiecare piesă reprezintă un unicat, atât prin compoziție, cât și prin cromatică.
Ordonarea decorului este în strânsă legătură cu funcția scoarței respective. Piesa prezentată este un „țol” de rudă, cu bordură pe două laturi, care se diferențiază decorativ de câmpul central.
Scoarța este țesută în două ițe din lână, iar motivele decorative sunt realizate în tehnica alesului cu tăieturi („karamani”). Ornamentele sunt grupate în jocuri de linii verticale, orizontale și diagonale, creând impresia unei varietăți decorative, deși compoziția este definită de un singur element decorativ, rombul, transmit reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.
Piesa este lucrată în prima jumătate a secolului al XX-lea și a fost achiziționată din comuna Botiza, județul Maramureș. În momentul achiziției din teren, obiectul prezenta o stare de conservare mediocră, având liziere destrămate și numeroase lacune în câmpul central al țesăturii.
Potrivit sursei citate, în urma procesului de restaurare desfășurat în laboratorul de restaurare textile al Muzeului de Artă Populară Constanța, piesa a putut fi etalată în expoziția temporară a muzeului „Scoarțe românești”, deschisă până la jumătatea lunii martie 2025. În expunere se poate observa lizibilitatea intervenției prin marcarea zonelor restaurate.
Citește și:
Metodă inovatoare în conservare, aplicată de specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii