Expoziția „Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere“ la Academia Română
Expoziția „Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere“ la Academia Română
14 Jan, 2023 09:10
ZIUA de Constanta
1425
Marime text
Expoziția „Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere“ la Academia Română!
Vernisajul va avea loc la data de 17 ianuarie 2023, ora 13.00.
Alocuțiuni vor susține:
- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române
- prof. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din București
- Constantin Barbu, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris
- Cristina Popescu, director al Romfilatelia
- Gabriela Dumitrescu, șef al Cabinetului manuscrise-carte rară
Dedicat marelui cărturar român la împlinirea a 350 de ani de la naștere, evenimentul dorește să readucă în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică. Expoziția reunește portrete, manuscrise, documente istorice din scurta perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, mărturii ale cronicarilor vremii, ediții facsimilate ale manuscriselor aflate în Rusia, precum și ediții importante apărute în spațiul românesc., transmit reprezentanții Academiei Române.
Expoziția organizată la Biblioteca Academiei Române deschide anul omagial dedicat lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 17-27 ianuarie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 10-14. Intrarea este liberă.
Date despre Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 - 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de: enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”
Dimitrie era fiul domnului moldovean Constantin Cantemir. La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn după modelul lui Constantin Brâncoveanu, însă Poarta nu l-a confirmat în domnie. Și-a petrecut următorii ani la Constantinopol, unde a fost capuchehaie (trimis la Poartă ca garant al fidelității) și a însoțit armata otomană în expediția eșuată din Ungaria, fiind martor al înfrângerii oștilor otomane ale sultanului Mustafa al II-lea de către austrieci în luptele de la Petrovaradin și Zenta, unde s-a convins de decadența Imperiului Otoman.
În 1710 a fost pus la tronul Moldovei, având misiunea de a-l supraveghea pe Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Imperiul Otoman, în schimb a încheiat el însuși un tratat cu Imperiul Rus al lui Petru cel Mare. Armata rusă ajutată de moldoveni a suferit o înfrângere categorică din partea turcilor în Bătălia de la Stănilești. În consecință, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții în mijlocul preocupărilor intelectuale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii