Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția permanentă a Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, județul Constanța, revine pe simeze

ro

31 Jul, 2024 12:42 682 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Constanța

Începând din data de 3 august 2024, revine pe simeze expoziția permanentă a Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu. Timp de cinci luni, lucrările au fost expuse de ART SAFARI, în spațiul Palatului Dacia din București, unde publicul iubitor de artă s-a bucurat descoperind comoara impresionantă a Muzeului Secret.
   
„Lucrările prezentate fac parte din colecția de artă a Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, una dintre cele mai importante colecții de artă românească, care a aparținut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898–1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, în memoria părinților, comunei sale natale”, se menționează în comunicatul de presă al Muzeului de Artă Constanța.
   
În luna februarie 2022, după 14 ani de procese, instanța supremă a dispus în mod definitiv respingerea acțiunii în procesul ce avea ca obiect revendicarea colecției, iar eforturile instituției noastre de a apăra acest patrimoniu au fost răsplătite prin posibilitatea de a prezenta colecția în continuare, iubitorilor de artă. Pentru a sărbători această victorie mult așteptată, în luna noiembrie 2022, s-a lansat Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu, realizat la Monitorul Oficial în condiții grafice excepționale și care prezintă 182 de lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne și contemporane românești.
      
„Proiectul Muzeul Secret s-a născut din dorința de a face cât mai vizibilă această comoară pe care noi, dobrogenii, o deținem grație generozității doctorului Vintilă și pe care ne dorim să o descopere și cei care nu au ajuns încă în comuna Topalu și la Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă”, a declarat curatorul expoziției Lelia Rus-Pîrvan la vernisajul expoziției, iar acest lucru s-a realizat deja prin numărul sporit de vizitatori pe care i-a avut muzeul, la sediu, în toată această perioadă. De altfel, numărul de aproximativ 570.000 de vizitatori pe care i-a înregistrat Art Safari în cele 14 ediții de pană acum ne face să credem că o parte din publicul fidelizat din capitală va ajunge și la noi, pentru a descoperi un patrimoniu deosebit de bogat și divers.
    
Pe parcursul expoziției din București s-au organizat diverse evenimente, în cadrul cărora vizitatorii au fost plăcut surprinși și au admirat cele mai frumoase lucrări din colecția de la Topalu, care definesc perioada interbelică a creației artistice românești.
    
„Vă așteptăm să redescoperiți această comoară dobrogeană!”, mai transmit reprezentanții Muzeului de Artă Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii