Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție cu iz feminin la Muzeul „Ion Jalea” Constanța, prezentată de Ana-Cristina Irian și Iulia Pană

ro

17 Sep, 2024 10:48 214 Marime text
Afiș vernisaj. Foto: Muzeul de Artă Constanța

Vineri, 20 septembrie 2024, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța va avea loc vernisajul expoziției „EERIE - EpidErma-RItualuri de întâlnirE”.  
 
Evenimentul de la ora 16:00 este prezentat de Ana-Cristina Irian și Iulia Pană, autoarele expoziției.
 
„O expo-instalație de artă multisenzorială, care explorează conexiuni neașteptate între trecut și prezent, fiind inspirată de obiecte ce au aparținut unor femei în alte timpuri - truse de machiaj uitate, oglinzi tăcute și parfumuri estompate - care, într-o întâlnire inedită, au intrat în dialog cu lucrări realizate de sculptorul Ion Jalea. Abordarea artistică se bazează pe conceptul „Relatum” al artistului coreean Lee Ufan, care transformă operele de artă din obiecte statice în rețele active de relații între artă, obiecte, timp și spațiu. În această expoziție, lucrările nu sunt doar obiecte de privit, ci parte a unei experiențe multisenzoriale, un act al întâlnirii cu privitorul, în contextul unei relații între spațiu și timp.
 
«EERIE» nu este doar o experiență vizuală; este o invitație la o călătorie multisenzorială -fotografie, audio-video, care explorează universul intim feminin și transformă arta într-un act de interacțiune între privitor și spațiu. Expo-instalația include fotografii și obiecte ale unor femei din România, utilizate cu acordul deținătorilor”, se arată în comunicatul de presă.
 
Expoziția este curatoriată de Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, artist vizual și conferențiar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”.
 
Despre Ana-Cristina Irian
 
Ana-Cristina IRIAN (omnia.photo) este research based artist, cercetător în arte vizuale, curator care lucrează cu colecții, arhive fotografice și materiale multimedia. A studiat sociologie (Trento&Regensburg), antropologie vizuală (București&Perugia) și este doctor în arte vizuale al UNARTE București.
Practica sa artistică, ghidată de motto-ul No one left behind, pune accentul pe obiecte ale memoriei și integrarea materialului fotografic în lucrări de artă contemporană. Cristina a participat cu fotografii și instalații de artă la peste 40 de expoziții în România și în străinătate, și este membră a platformei Futures - European Photography Platform, membră a Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, este autoarea volumelor „Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală” (2022) „Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă” (2024), publicate de editura Tritonic.
 
Despre Iulia Pană
 
Iulia Pană (iuliapana.ro, kulturale.ro) este poetă și artist vizual din România, cunoscută și ca producător independent de film. A studiat Comunicare și Publicitate la SNSPA București și Arte Vizuale la Universitatea „Ovidius” Constanța, iar acum este doctorand în studii culturale la Universitatea București, CESI. Este fondatoarea evenimentelor de artă „KULTurale” și a publicat șase volume de poezie, obținând numeroase premii literare. În 2014, a fost bursieră și a avut o rezidență artistică la Ledig House - Omi Art Center New York și a participat la Book Expo America. A fost implicată în proiecte internaționale de artă, inclusiv cu performance video și experimentări artistice, și a fondat Festivalul Internațional de Fotografie Constanța Foto Fest 2020. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Artiștilor Plastici, și a Pen Club.
 
Citește și:
LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii