Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție de numismatică la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

ro

27 Aug, 2021 18:59 3866 Marime text
  • Istoria monedelor constănțene, prezentată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  • Asociația SINE QUA NON organizează, în perioada 26 – 29 august 2021, simpozionul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

La deschiderea acestuia (vineri, 26 august a.c., ora 14.00) a participat și Dorin Popescu, consilierul personal al primarului Vergil Chițac pe probleme culturale, care a urat bun venit tuturor invitaților la simpozion: peste 70 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi și muzeografi, oameni de știință din Constanța și din întreaga țară. În plus, acesta a vorbit despre fabulosul potențial al municipiului Constanța.

Potențialul municipiului Constanța în multiple domenii – cultural, istoric, arheologic, politic, geopolitic – este insuficient explorat și exploatat. Aceasta este marota comunității noastre locale, cel puțin în ultimii ani, cel puțin în ultimele decenii.

Căutăm să multiplicăm mecanismele prin care să explorăm, să valorizăm, să potențăm acest uriaș potențial fabulos al Constanței, care are încă forme relativ modeste de exprimare.

Văd și vedem acest eveniment în zodia, sub spectrul eforturilor noastre comune, ale Municipalității și ale comunității locale de a valoriza potențialul nostru, nu numai prin formate interne de dialog între experții și specialiștii din diferite domenii pe care cu generozitate îi pune la dispoziție comunitatea locală, forurile academice, de exemplu, dar și cu formate de dialog și cooperare cu medii analitice, istorice, de experți în științe politice, experți în geopolitică, în domeniile culturale etc. din țară și din străinătate, a declarat Dorin Popescu.


Susținerea comunicărilor, discuțiile și dezbaterile pe secțiuni au debutat vineri (27 august a.c.) la ora 10.00, în Aula Adrian Rădulescu și Sălile Mircea cel Bătrân, Ovidiană și Independenței ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Vineri, cu începere de la ora 18.00, va fi vernisată, în Sala Ovidiană, expoziția temporară: Cetatea Tomis de la antichitate la modernitate: monetărie locală, circulație monetară și medalistica modernă, realizată de dr. Gabriel Talmațchi și drd. Cristian Cealera, în colaborare cu MINAC

Expoziția își propune realizarea unei „călătorii în timp” în ceea ce privește documentul numismatic specific polis-ului de la Marea Neagră prin: semnele monetare, monedele grecești, macedonene, romane republicane și imperiale, bizantine, medievale și medalistica moderno-contemporană. Descoperirile monetare, alături de alte izvoare istorice, oferă date suplimentare asupra unor fenomene economice, evenimente politico-militare și relații comerciale din diferite epoci istorice.

De asemenea, sunt prezente și câteva medalii/ medalioane (din sticlă și ceramică) dedicate unor activități sau evenimente desfășurate de oamenii acestei urbe și ai regiunii, cum ar fi: împlinirea a 2.500 de ani de viață în Tomis și 2.250 de ani de atestare a coloniei; finalizarea lucrărilor canalului Dunăre Marea Neagră; medalia Primăriei și Consiliului Local Constanța, Tomis Constantiniana; medalia Nava Școală „Mircea”, Ministerul Forțelor Armate-Marina Militară; medalia Centenarul Școlii Normale „Constantin Brătescu” din Constanța etc.

Sâmbătă, 28 august a.c., vor continua comunicările, discuțiile și dezbaterile pe secțiuni: ISTORIE VECHE, ISTORIE MEDIEVALĂ, NUMISMATICĂ, ISTORIE MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ (cu o subsecțiune de MUZEOGRAFIE) și CREȘTINISMUL ÎN DOBROGEA. De asemenea, vor avea loc lansări de carte și va fi vernisată expoziția temporară: Să nu-l uităm pe I.N.Roman (realizată în colaborare cu MINAC).


Menționăm că la toate activitățile cuprinse în proiectul cultural PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI pot participa, în limita locurilor disponibile, toate persoanele interesate de istoria și patrimoniul cultural constănțean. Activitățile se vor desfășura în condiții de maximă siguranță sanitară, în conformitate cu actualele reglementări privind activitățile educative, culturale și artistice și cu măsurile impuse la nivel național de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru asigurarea condițiilor de siguranță sanitară a acestor activități, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

De asemenea, precizăm că accesul la acțiunile din cadrul proiectului cultural este gratuit pentru public, în limita locurilor disponibile, adică maximum 50 de persoane pentru fiecare activitate culturală menționată în program.

PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI este organizat de Asociația Sine Qua Non, cu susținerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

Parteneri: Arhiepiscopia Tomisului, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul de Artă Populară Constanța, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național Bran, Muzeul Național Brătianu, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țării Făgărașului, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea Bacău, Asociația Managerilor de Muzee, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Constanța, Asociația culturală Astra Dobrogeană, Asociația Dobrogea Străbună, Asociația Orchestra Simfonică București, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța și Asociația Art Society Center.











 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii