Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE
08 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3138
Marime text
- Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, alături de Ambasada Republicii Lituania a organizat vernisajul expoziției „2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni”, joi, 7 aprilie, de la ora 12.30, la sediul instituției din Piața Ovidiu, municipiul Constanța.
Vernisajul a fost urmat de o proiecție a filmului „Inelul loialității”, apoi de o recepție.
A participat la vernisaj și ambasadoarea Lituaniei în România, Violeta Motulaite.
Totodată, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai prefecturii, ai municipiului Constanța, parlamentari, Consulul General al Republicii Turce la Constanța, reprezentanți ai Țărilor de Jos, dar și ai Universității „Ovidius” din Constanța.
În debutul discursului, Violeta Motulaite și-a exprimat sprijinul pentru cetățenii ucraineni.
„Oameni nevinovați sunt uciși sau forțați să își părăsească casa. Viața oamenilor este distrusă. Sunt mândră că, deși noi aparținem diferitelor comunități, suntem uniți, în sentimente, compasiune și umanitate, ajutându-i pe refugiații ucraineni. (...) Suntem alături de Ucraina!”, a spus Violeta Motulaite.
Ea a precizat că, de secole, comunitățile naționale au contribuit la dezvoltarea statului Lituania, iar tătarii sunt una dintre cele mai vechi minorități naționale din Liturania - „Timp de secole, tătarii din Lituania (...) au fost mesageri, curieri, gardieni și drumari. Unitățile militare tătare au protejat granițele Lituaniei”
„Astăzi vă prezentăm o expoziție despre viața și cultura tătarilor din Lituania!”, a conchis ambasadoarea Lituaniei în România.
Conducerea Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a reiterat aprecierea pentru această colaborare.
„Prezența lor (tătarilor - n.r.) pe teritoriul Dobrogei este atestată începând cu secolul al 13-lea.
În prezent, în Lituania trăiesc doar 2.500 de tătari. Tătarii din Lituania și-au păstrat religia, cultura și tradițiile culinare.
Trebuie să recunoștem. Știm prea puține lucruri unii despre ceilalți. Chiar dacă coordonatelke geografice indică o distanță considerabilă între frontierele statelor noastre, distanța măsurată în termenii istoriei comune, ne face mult mai apropiați. Schimburile culturale și materiale dintre comunități care au populat ținuturile Mării Baltice și cele ale spațiului carpato-danubiano-pontic, coboară în timp până în preistorie.
Cele două expoziții foto documentare vernisate astăzi ne oferă un alt subiect comun- istoria tătarilor.
Prezența lor pe teritoriul Dobrogei este atestată începând cu secolul al XIII-lea, după fărâmițarea marelui imperiu Mongol . Cercetările arheologice confirmă documentele medievale privind consolidarea prezenței tătare în nordul Dobrogei, zonă situată în apropierea centrului crimeean al stăpânirii tătare. Impresionantul tezaur monetar descoperit în localitatea Mihail Kogălniceanu, numărând peste 23.000 de argint, alături de alte piese de podoabă, demonstrează pe deplin forța coloniștilor tătari pe acest spațiu, la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. La mijlocul secolului al XIV-lea, sub presiunea polonă, maghiară și moldoveană, pierde controlul asupra Dobrogei.
Tătarii din Dobrogea au conferit o nouă dimensiune civilizației de stepă specifică, au coabitat cu celelalte populații, păstrându-și identitatea culturală și religioasă. Expozițiile dedicate tătarilor din Lituania și filmul Inelul Loialității oglindesc fenomene similare – migrarea coloniștilor tătari în spațiul baltic, integrarea culturală și păstrarea tradițiilor ancestrale.
România și Lituania sunt țări situate pe răscrucea de vest și est dintre două lumi - democratică și autocratică. La fel ca și Lituania, România s-a aflat într-un spațiu al Europei în care au coabitat mai multe etnii și civilizații”
Ea a spus că acest fapt a condus la crearea unui mozaic etnic efervescent, cu imense beneficii.
„Atunci când ne referim la tătarii din România și tătarii din Lituania (...) au contribuit la construirea și consolidarea statelor din care fac parte”, a declarat Dr. Metin Omer, cercetător științific, doctor în istorie.
Cercetătorul științific a precizat că au fost observate, de-a lungul istoriei, similarități între cele două popoare - ambele s-au format în contextul evoluțiilor politice.
„Sunt convins că acest eveniment va conduce la o mai bună cunoaștere a tătarilor din Lituania!”, a declarat acesta, în încheiere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii