Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:31 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție itinerantă găzduită de orașele în care a clădit Anghel Saligny

ro

19 Feb, 2021 00:00 3892 Marime text

Muzeul Axiopolis din Cernavodă găzduiește, începând cu această săptămână, expoziția foto–documentară itinerantă „În lumina culturii - opera lui Anghel Saligny”, parte din proiectul național „Valori și modele naționale în educația românească”, care a debutat la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2021.

Evenimentul este organizat, sub egida Bibliotecii Academiei Române, de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, în colaborare cu Casa de Cultură „I.D. Chirescu” Cernavoda, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, Asociația Culturală „Tomis”, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași și Televiziunea ACUM TV – Bacău.

Expozița va ajunge la Constanța, pe 1 martie, apoi la Galați, Brăila și Târgu Ocna, Iași, localități în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu.

Academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați - d. 17 iunie 1925, București) este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

În 1892 devine membru corespondent al Academiei Române, cinci ani mai târziu ajungând membru activ, iar timp de nouă ani, între 1907 și 1916 Anghel Saligny a deținut funcția de președinte al celui mai înalt for al intelectualității românești.

„Această expozitie, în care vom putea viziona documente de patrimoniu - între care șase imagini unicat de la construirea Podului Carol I, aflate în colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, mesajul Regelui Carol I care a fost zidit la temelia piciorului stâng al podului ce îi poartă numele, schițele Teledinamicului de la Salina Targu Ocna - ne va prilejui o întâlnire de suflet cu o mare personalitate a acestei țări, inginerul-inventator Anghel Saligny, și ne oferă ocazia să îndeplinim o datorie pe care o avem ca un testament mut, scris sub semnul istoriei, credinței si valorilor românești”, declara lt. col. (r) Cornelia Prioteasa, președintele Asociației pentru educație socio-emoțională „Combat Stress Ro” - curatorul proiectului.

Cel mai important simbol al ingineriei românești din perioada de început, sistemul de poduri de la Cernavodă este, totodată, o adevărată operă de artă inginerească, cea mai grandioasă de acest fel din Europa continentală la ora construirii sale și încă multă vreme după aceea.



Citește și:

#Dobrogea Academică: La Biblioteca Academiei Române, expoziție foto-documentară itinerantă dedicată lui Anghel Saligny
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii