Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție tematică la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu dedicată instrumentelor astronomice artizanale

ro

17 Sep, 2021 15:50 3441 Marime text
  • Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 septembrie - 31 decembrie 2021

Începând de astăzi, de la ora 14.00, Muzeul Municipiului București îi invită pe toți cei interesați să viziteze o nouă expoziție tematică la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, de această dată dedicată instrumentelor astronomice artizanale.

"În lumea aceasta mare există zeci de mii de pasionați de astronomie, care, vrând nevrând, au nevoie de instrumente astronomice. Pasiunea pentru astronomie vine în etape: la început afli despre existența stelelor, a constelațiilor și a planetelor, din cărți, reviste sau de pe internet. Apoi cauți să le vezi pe cer și afli că este aproape imposibil fără să cunoști cerul. Urmează învățarea cerului cu ochiul liber, o activitate plăcută, care te pune în conexiune cu natura și cu ciclurile ei. Folosind o simplă hartă, din stea în stea, descifrezi constelațiile, formele lor, precum și stelele principale, dar în același timp, afli că nu poți vedea prea multe“ - au transmis organizatorii.


Conform reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe cer există stele duble, roiuri stelare, nebuloase și galaxii, prea îndepărtate și prea puțin strălucitoare pentru a fi văzute fără ajutor optic. De obicei, primul instrument astronomic al pasionatului de astronomie este un binoclu, care poate apropia de câteva ori și îți permite să vezi mai multe stele decât vezi cu ochiul, precum și cele mai strălucitoare nebuloase.

„Însă un binoclu nu este îndeajuns. Îți trebuie un telescop sau o lunetă, care apropie de sute de ori și, prin mărimea obiectivului, Adrian Şonka, muzeograf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” colectează de zeci de ori mai multă lumină decât ochiul și prin care poți vedea mult mai bine obiectele ascunse simplei priviri.
În acest moment, pasionații de astronomie se împart în două categorii: cei care aleg o soluție comercială și cei care își construiesc instrumentele astronomice. Cei din a doua categorie este pe cale de dispariție și, pe cât se poate, reprezentanții săi vor fi omagiați în expoziția temporară care se deschide în septembrie la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Mișcarea constructorilor de instrumente astronomice artizanale a avut o amploare deosebită înainte de 1990, când era aproape imposibil să cumperi un telescop. Chiar și la observatoarele astronomice, instrumentele se construiau ad-hoc, fiind apoi folosite la realizarea observațiilor astronomice precise și la activitățile cu publicul. Constructori de instrumente astronomice se găsesc în toată lumea, într-o mișcare care se intitulează ATM (Amateur Telescope Making).
Pentru a construi un telescop este nevoie de două oglinzi, șlefuite de mână folosind abrazivi, și aluminizare la fosta Întreprindere Optică Română (IOR), de obicei prin relații și cunoștințe. Acestea se introduceau într-un tub, iar ca ocular (lentilele prin care privești imaginea dată de oglinzi) se foloseau cele de microscoape. Tot acest tub optic se fixa pe o montură care, uneori, permitea urmărirea cerului manuală sau electrică, în funcție de posibilități“ - conform reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”,.

O lunetă se construia mai simplu, folosind lentile de ochelari. Deseori, la magazinele de lentile de ochelari, apăreau pasionați de astronomie care cereau o singură lentilă, cât mai mare cu putință și cu dioptria cât mai mică, dar care primeau două lentile pentru că se vindeau doar la set.

„Lentila era apoi diafragmată pentru că suferea de aberații cromatice inerente unui sistem optic compus dintr-un singur tip de sticlă și montată într-un tub. Se foloseau aceleași oculare de microscop și un trepied înalt, din cauza lungimii mari a lunetei (se știe că lentilele cu dioptrie mică au distanța focală mare, dar aberații cromatice mai mici).
Probleme și mai mari aveau cei care doreau și să fotografieze cerul, pentru că trebuiau să construiască monturi cu orologerie, care se mișcau cu viteza Pământului, dar în sens invers, astfel ca stelele să rămână nemișcate în câmpul vizual și să se vadă ca puncte luminoase în imagini. Așa numitele astrografe sunt adevărate bijuterii ale mișcării ATM, o dovadă a dedicației de care dau dovadă pasionații de astronomie.
În noua expoziție temporară de la Observator, prezentăm instrumente astronomice artizanale din diferite epoci. Avem instrumente din anii 1960, ale lui Matei Alexescu (fost director al Observatorului) și ale lui Vladimir Boico (unul dintre cei mai talentați constructori de instrumente).
Prezentăm și instrumente mai noi, din anii 1980, realizate de Dan Vidiacan, dar ajungem și în epoca modernă cu telescoape și monturi construite de Zoltan Deak, Cătălin Păduraru și Octavian Blăgoi."
Vă invităm să vizitați expoziția în perioada 17 septembrie - 31 decembrie 2021 și nu uitați că primul constructor de instrumente astronomice artizanale a fost Galileo Galiei!“ - au mai precizat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”,

Tarife: 10 lei - bilet întreg / 5 lei - bilet redus (elevi, studenți, pensionari)

Sursa foto: Facebook/Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii