Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:00 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară din Constanța „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”

ro

24 Feb, 2021 00:00 3524 Marime text

Astăzi, în zi de Dragobete, între orele 09.00-17.00, la Muzeul de Artă Populară Constanța poate fi vizitată, gratuit, expoziția temporară „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”, organizată în semn de omagiu adus iubirii.

După cum informează organizatorii, expoziția prezintă un bogat inventar etnografic (piese de port, țesături, ceramică, piese cu valoare ceremonială, industrie casnică textilă) și are în prim-plan legenda lui Dragobete, „cap de primăvară”.

În panteonul românesc, Dragobetele, sărbătorit la 24 februarie, este zeul dragostei fiind înfățișat ca un flăcău chipeș și iubăreț.

Un loc important în cadrul expoziției îl ocupă reconstituirea atmosferei satului tradițional, în ziua de Dragobete, când băieții și fetele se adunau în cete și porneau la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Acum se furau primele săruturi, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele” și se formau perechi urmând ca iubirea dintre tinerii îndrăgostiți să fie binecuvântată prin căsătorie.

În expoziția este reprezentată și Baba Dochia, mama lui Dragobete, fiind sugerat urcușul ei simbolic pe munte cu turma de oi, cu furca de tors în brâu, și lepădarea celor nouă cojoace până ajunge doar în cămașă.

Pentru că Dragobetele era o sărbătoare a dragostei și a fertilității, un alt centru de interes al expoziție îl constituie „nunta” sau „logodna păsărilor”, deoarece se spune că începând din această zi, păsările nemigratoare se adună în stoluri, formează perechi și încep să-și construiască cuiburi. „Nunta păsărilor” este sugerată prin ștergare viu colorate și piese de ceramică, decorate cu motive avimorfe.

Expoziția temporară „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj” va rămâne deschisă până pe 1 martie.



Citește și:

Intrare liberă, vineri, la Muzeul de Artă Populară Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii