Fănică Lupu, maestrul coregraf devenit un simbol al lumii artistice din Constanța
Fănică Lupu, maestrul coregraf devenit un simbol al lumii artistice din Constanța
23 Nov, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1237
Marime text
- După ce și-a efectuat stagiul militar, el a fost oprit în trupa de balet a Ansamblului Artistic al Armatei, secția estradă, din Cluj
- Din artist aflat în permanență sub lumina reflectoarelor, Fănică Lupu s-a reorientat în pregătirea balerinilor, începând prima dată prin a fi asistent coregraf în cadrul spectacolelor: „Văduva veselă”, „My Fair Lady” și „Amintiri”
- Fănică Lupu a realizat coregrafia pentru „Pinocchio” și „My Fair Lady”, ultimul fiind un succes răsunător pentru cariera maestrului coregraf
Regretatul maestru coregraf Fănică Lupu a venit pe lume într-o zi de 7 iunie 1938, în comuna Liești, județul Galați.
Încă din copilărie și-a arătat harul de dansator.
După ce și-a efectuat stagiul militar, el a fost oprit în trupa de balet a Ansamblului Artistic al Armatei, secția estradă, din Cluj.
După două stagiuni, s-a transferat la Teatrul de Estradă din Deva, unde a devenit prim – dansator profesionist.
Fănică Lupu a ajuns la Constanța în anul 1963, când a intrat în trupa de balet a Teatrului Liric, loc unde a cunoscut consacrarea artistică.
El a interpretat roluri în partituri solistice ca: „Traviata”, „Carmen”, „Trubadurul”, „Liliacul”, „Soarele Londrei” și roluri în baletele „Coppelia”, „Esmeralda”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Nuntă însângerată”, „Orele mării”, „Alice în Țara Minunilor”.
Din artist aflat în permanență sub lumina reflectoarelor, Fănică Lupu s-a reorientat în pregătirea balerinilor, începând prima dată prin a fi asistent coregraf în cadrul spectacolelor: „Văduva veselă”, „My Fair Lady” și „Amintiri”.
Între anii 1973 – 1975, Fănică Lupu a urmat Școala de maeștri de balet „Paluka” din Dresda, iar între 1981 – 1983, a fost elev la Școala de maeștri de balet a Ministerului Culturii, clasa Oleg Danovski, Tilde Urseanu, Gheorghe Ștefan, Mitriță Dumitrescu.
Fănică Lupu a realizat coregrafia pentru „Pinocchio” și „My Fair Lady”, ultimul fiind un succes răsunător pentru cariera maestrului coregraf.
Gălățeanul a fost invitat să realizeze coregrafii și pentru spectacolele Teatrului Dramatic, respectiv Teatrului Fantasio, unde, în anii de după Revoluție, a fost prezent pe afișele a 19 premiere, dintre care două – „Dragostea și... tranziția” și „Am pierdut ultimul tren!” – au fost distinse, între altele, cu premiul „Nicolae Sever” pentru cea mai bună coregrafie, la edițiile din 1994 și 1997 ale Festivalului Național al Teatrelor de Revistă.
De-a lungul carierei, Fănică Lupu a fost prezent pe mari scene europene, de la cele din URSS, Polonia, Germania, Belgia, la cele din Austria, Luxemburg, Olanda, Elveția, Danemarca.
În anul 1988, când avea 50 de ani, el era pensionat la Teatrul Liric din Constanța, dar 14 ani mai târziu el interpreta în mod excelent rolul lui Thomas din baletul „La fille mal gardee”.
În cadrul evenimentului organizat în 2018 de cotidianul ZIUA de Constanța, „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, Fănică Lupu s-a numărat printre cei 62 de seniori omagiați cu medalia „Jean Ionescu“ din partea organizatorului şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
Fănică Lupu a părăsit această lume la venerabila vârstă de 82 de ani, într-o zi de 24 noiembrie 2020.
Sursă text: Dulcea povară de Jean Badea
Citește și:
Doliu în lumea artistică a Constanței. A încetat din viață coregraful Fănică Lupu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii