Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:13 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul internaţional de teatru „Miturile cetăţii“, la Constanţa. Tradiţia spectacolelor inspirate din mitologie reînvie la malul mării (galerie foto)

ro

18 Jun, 2016 00:00 4948 Marime text
În perioada 20 - 26 iunie, Teatrul de Stat Constanţa este gazda primei ediţii a Festivalului internațional de teatru „Miturile cetății”. Muza teatrului va coborî în această perioadă şi printre oameni, în Piaţa Ovidiu, unde, de luni până duminică, de la ora 21.00, vor fi prezentate spectacole în interpretarea artiştilor români şi străini.
 
Aflat la prima ediţie, evenimentul se doreşte a fi o reinventare a Festivalului de Teatru Antic, după ce, vreme de peste 30 de ani, la Constanţa nu au mai existat manifestări de asemenea anvergură.
 
Finanţarea pentru acest festival vine integral de la Consiliul Judeţean, care a alocat Teatrului de Stat Constanţa suma de 345.000 de lei. „Festivalul Internaţional «Miturile cetăţii» are ca scop principal organizarea unei stagiuni inedite prin prezenţa unor producţii teatrale deosebite, cu stiluri diferite, spectacole vizuale ce sunt produse după texte aparţinând autorilor din antichitate sau texte ale autorilor contemporani având ca inspiraţie mitologia. Majoritatea spectacolelor se vor juca în aer liber, de preferinţă în situri arheologice, Constanţa fiind favorizată de geografia locului, de prezenţa nenumăratelor ruine antice, ce reprezintă excelente locuri pentru desfăşurarea evenimentelor teatrale, oferind un decor de excepţie“, se arată în expunerea de motive a hotărârii de Consiliu Judeţean.
 
„Cred că festivalul trebuie să se răspândească cât mai mult, dar pentru acest lucru este nevoie de implicarea tuturor instituțiilor. Vrem să organizăm cât mai multe activități și în spații neconvenționale. E datoria noastră de artiști să oferim publicului variante, pentru că există oameni care nu cunosc anumite forme de teatru”, a declarat Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanța, în contextul unei conferinţe de presă.
 
Iubitori de teatru versus microbişti
 
Pentru că spectacolele se vor derula atât în sala Teatrului de Stat, care are 274 de locuri, cât şi în aer liber, în Piaţa Ovidiu, conducerea instituţiei culturale spune că va asigura locuri pentru peste 600 de spectatori. Scena va fi amplasată în faţa muzeului, pa partea dinspre mare.
 
Totuşi, deşi intenţiile de a reinventa cultura la Constanţa sunt binevenite, ar putea exista oponenţi ai evenimentului. Şi asta pentru că spectacolul de pe scenă va fi proiectat şi pe ecranul pe care se vizionau până acum meciurile din Campionatul de Fotbal Euro 2016, ceea ce ar putea genera nemulţumire în rândul microbiştilor, şi asta după ce Primăria Constanţa a promis că toate meciurile vor fi difuzate în aer liber în Piaţa Ovidiu. „Aceasta a fost propunerea Primăriei Constanţa“, a ţinut să precizeze Dana Dumitrescu.
 
Cât despre prezenţa la festival şi interesul publicului, organizatorii spun că au convingerea că acest eveniment va fi unul pe placul oamenilor, atât al împătimiţilor de gen, cât şi al celor care nu sunt familiarizaţi cu arta teatrală. „Eu cred că există un Dumnezeu al festivalurilor. Dacă am văzut săli goale la spectacole, la festivaluri nu am văzut asta niciodată!“, a declarat cronicarul Doru Mareş.
 
Spectacolele selecţionate pentru Festivalul internaţional „Miturile cetăţii“ sunt: Teatrul „George Stanca“ Sibiu, cu piesele „De ce Hecuba“, de Matei Vişniec, şi „Electra“, după Sofocle şi Euripide, compania „Inedit“, din Franţa, cu piesa „Antigona“, după Euripide, compania „Zorozora“, din Franţa, cu piesa „Homocordus, o istorie a muzicii“, Teatrul „Vascello” din Roma, în cooperare cu Teatrul de Stat Constanţa, cu piesa „Dionysos“, după „Bacantele“, de Euripide, dar va susţine un spectacol şi un teatru din Atena, Grecia. De asemenea, în cadrul festivalului va fi organizat un colocviu, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, secţia Română.
 
Iată care este programul spectacolelor din săptămâna Festivalului „Miturile cetăţii“
 
Luni, 20 iunie
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.00 – deschiderea oficială
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Homocordus”, un spectacol de Richard Navarro, Compania Zorozora, Grenoble, Franţa (acces gratuit)
 
Marţi, 21 iunie
 Sala Teatrului, ora 18.00 - „Eşti un animal, Viskovitz”, după Alessandro Boffa, regia Tudor Lucanu, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Leonce şi Lena”, după Georg Büchner, regia Mihai Măniuţiu, Teatrul „Regina Maria”, Oradea (acces gratuit)
 
Miercuri, 22 iunie
 Sala Teatrului, ora 18.00 – „Şobolanul rege”, după Matei Vişniec, regia Radu Dinulescu, Teatrul de Stat Constanţa
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Antigona”, un spectacol de Jean-Charles Raymond, compania „La Naïve”, Pertuis, Franţa (acces gratuit)
 
Joi, 23 iunie
 Terasă La Taclale - ora 11.30 – Colocviul „Mit antic, mit modern, mit în vremuri…”
 Sala Teatrului, ora 18.00 – „Hades şi Persefona”, spectacol prezentat de studenţii Universităţii „Ovidius”, Facultatea de Arte
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Dionysos”, după Euripide, regia Daniele Salvo, Teatrul de Stat Constanţa (acces gratuit)
 
Vineri, 24 iunie
 Sala Teatrului, ora 18.00 – „Uciderea lui Gonzago”, după Nedialko Iordanov, regia Ion Sapdaru, Teatrul de Stat Constanţa
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Othello”, după William Shakespeare, regia Suren Shahverdyan, Teatrul „Tony Bulandra”, Târgovişte (acces gratuit)
 
Sâmbătă, 25 iunie
 Sala Teatrului, ora 18.00 – „De ce Hecuba?!”, după Matei Vişniec, regia Anca Bradu, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Metamorfozele iubirii”, scenariu de Liviu Manolache şi Anaid Tavitian, după autori antici, regia Liviu Manolache, Teatrul de Stat Constanţa (acces gratuit)
 
Duminică, 26 iunie
 Sala Teatrului, ora 18.00 – „ActOrchestra”, un spectacol de Horia Suru, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti
 Scena mobilă din Piaţa Ovidiu, ora 21.30 – „Electra”, după Sofocle şi Euripide, regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu (acces gratuit)
 
Potrivit organizatorilor, programul poate suferi modificări, dar, dacă vor exista, acestea vor fi aduse la cunoştinţă în timp util.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii