Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Primăvara Artelor“ Concertul „Constanța, oraș de poveste“ audiție în premieră a musicalului românesc „Adio Chiustenge”, a regretatului compozitor Dumitru Lupu

ro

09 Mar, 2023 11:57 1659 Marime text
Foto: Facebook/Facultatea de Arte ConstanțaFacultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța organizează prin Centrul de Cercetare științifică și Creație artistică „Euxin”, Festivalul PRIMĂVARA ARTELOR, ce va avea loc în perioada 1 Martie- 31 Mai 2023.

Potrivit organizatorilor, PRIMĂVARA ARTELOR este un festival cu tradiție, ce îmbină toate tipurile de artă, muzică, actorie, pictură, dans, cu scopul de a bucura sufletele oamenilor, odată cu venirea primăverii, de a transmite emoții și stări pozitive, de a încuraja studenții în a crea, a se manifesta și a-și exprima talentul la cel mai mare potențial. În decursul acestor 3 luni, Facultatea de Arte a pregătit diverse evenimente lucrate cu suflet, pasiune și devotament, momente artistice care vor ajunge în inimile oamenilor.

„În data de 09 Martie 2023 are loc Concertul “Constanța, oraș de poveste”, la Muzeul de Artă Constanța, începând cu orele 16.00. Concertul reprezintă o audiție în premieră a fragmentelor din musicalul românesc „Adio Chiustenge”, a regretatului compozitor Dumitru Lupu. Marele maestru a lăsat o bogată moștenire în urma sa, muzica, fiind compozitorul cu cele mai multe lucrări închinate mării. Dumitru Lupu a fost și un apreciat și prețuit profesor universitar, fiind autorul unor importante lucrări și cursuri de specialitate. A cultivat o relație plină de respect cu studenții săi, cărora le-a dat din pofta lui de a răspândi frumosul, cinstea, modestia și adevărul. A fost profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, programele de studii Artele spectacolului (actorie) și Arta actorului de Music-Hall din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, unde și-a lăsat amprenta în urma spectacolelor montate, precum „Vintage” (2012) și „Pachetul de acasă” (2014), cu participarea studenților anilor I, II, III de la programele de studii Artele spectacolului (actorie și coregrafie), Interpretare Muzicală-Canto și masteranzi, anul I, Arta actorului de Music-Hall. De asemenea, a fost dirijor al orchestrei Teatrului „Al. Davilă” din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului „Fantasio” din Constanța, între anii 1990-2004. Activitatea sa profesională s-a concretizat în tot ce înseamnă muzică și frumos. A publicat cărți, a creat festivaluri, a compus șlagăre și muzică de film. A fost autor a peste 500 de lucrări musicale păstrate în cardex-ul Radiodifuziunii și Televiziunii Naționale, autor de spectacole, inițiator al Festivalului pentru copii „Mamaia copiilor”, în anul 2001. Dintre cele mai importante realizări profesionale ale marelui compozitor amintim: „Hai vino iar în gara noastră mică”, „Sunt fericit”, „Ce mult te-am iubit”, „Mă-ntorc la tine mare albastr㔓 - au mai precizat organizatorii.


La eveniment vor participa studenții Facultății de Arte, programele de studii Artele spectacolului (coregrafie), An I, II, III, asist.univ.drd. Inga Postolache, alături de Ansamblul coral al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Libretul este scris de Carmen Aldea Vlad, versurile adiționale sunt compuse de Viorela Filip și Florin Pretorian, acompaniați de: Elena Gatcin la pian și Valentin Tănase la percuție.

„Luna Femeilor. Colega și prietena mea Inga Postolache își dă doctoratul anul acesta cu lucrarea Maestrului Dumitru Lupu ,, Adio Chiustenge". Kűstence, (Constanța din vremea Imperiului Otoman), premiată de Uniunea Compozitorilor chiar în anul ,,plecării" sale, 2017. Un musical dedicat Constanței, inspirat din legende și povestiri din lumea mijlocului de secol XIX culese de jurnalista Aurelia Lăpuşan“ - a precizat Ileana Șipoteanu într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Cu puțin timp înainte de a trece în nemurire, într-un articol publicat de ZIUA de Constanța, regretatul compozitor Dumitru Lupu  mărturisea: 

„Ca orice muzician, am fost și eu atras de formele mari, dar nici nu am avut curajul să le atac, am rămas în lumea divertismentului. Nu-mi pare rău, căci de pe urma lui mi-am câștigat existența. Mi-au plăcut și mie lucrările mari, drept pentru care ultima, din 2016, «Adio, Chiustenge», reprezintă un vârf al carierei mele, pentru că folosesc foarte multe teme pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor, ca o reluare a lor într-o altă dimensiune. Este lucrarea mea de suflet. Aș vrea mult să o văd jucată pe scenă“.

Compozitorul Dumitru Lupu a fost premiat în anul 2017 de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pentru „ADIO CHIUSTENGE” (în limba turcă). 

La acea dată, maestrul Dumitru Lupu preciza pentru ZIUA de Constanța că este pentru a doua oară în cariera sa când obţine acest prestigios premiu din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, un premiu pe care toţi compozitorii din România şi-l doresc.

"În 2013 am obţinut acest premiu foarte important pentru muzică de film, iar acum pentru acest musical dedicat Constanţei, inspirat din legende şi povestiri din lumea mijlocului de secol XIX culese de Aurelia Lăpuşan. Mulţumesc pe această cale şi colaboratorilor mei, Carmen Aldea Vlad, Pretorian Florin şi Viorela Filip" - preciza pentru ZIUA de Constanța în anul 2017 maestrul Dumitru Lupu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii