Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:47 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul „Maria, Regina României”, o evocare a unui personaj istoric fermecător

ro

16 Nov, 2019 00:00 4153 Marime text
După mulți ani de la ultimele filme istorice românești, iată că avem prilejul să vizionăm o peliculă ce deschide porțile către partea nevăzută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări. Regina care a îmbrățișat cu devotament, alături de regele Ferdinand, cauza întregirii naționale a României, este eroina recentului film căruia italianul Alexis Sweet Cahill îi semnează regia și scenariul. 
 
Bazat pe evenimente reale, filmul povestește, filă cu filă,  zbuciumul unei regine care a fost un model de patriotism și de identificare cu durerea și nevoile unei țări aflate în război, în pericol de a-și pierde integritatea.
 
Este vorba de o producție care ne era cu adevărat necesară, căci Regina Maria a fost, fără îndoială, suverana cea mai iubită de români pentru atașamentul și implicarea sa în cauza națională. Filmul este reconstituit grație jurnalului și corespondenței suveranei, iar evenimentele în jurul cărora se centrează pelicula lui Cahill se referă la primele luni ale anului 1919 și la eforturile reginei de a convinge liderii francezi, englezi și americani de justețea solicitărilor românești în vederea recunoașterii internaționale a voinței românilor, exprimată la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, în 1918.
 
Film istoric de anvergură, realizat în coproducție, Maria, Regina României propune decoruri, costume și interioare de epocă alese cu grijă, dar și o imagine și un sunet impecabil.
 
Roxana Lupu, actrița din rolul titular, face o partitură memorabilă, având „antecedente” în roluri aristocratice – a întruchipat-o pe regina Elisabeta a II-a (”Inside Buckingham Palace“ şi ”Inside Windsor Castle” – BBC), cât și pe sora acesteia, prințesa Margareta (”Private Lives of Monarchs”). Din distribuție mai fac parte Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).
 
Decorurile  Parisului de început de secol XX au fost reproduse cu succes de producători în holul Ateneului Român și în Sala de Marmură a Cercului Militar Național.
 
Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, filmul lui Alexis Sweet Cahill este prima recunoaștere cinematografică a rolului esențial pe care regina Maria l-a deținut în edificarea României Mari.
 
Pelicula va rula în următoarea perioadă la cinematografele din Constanța, după următorul program: 
Cinema City Park
Vineri , Luni-Joi : 13:00 15:20 17:40 20:00 22:20
Sâmbătă, Duminică : 12:45 15:20 17:40 20:00 22:20
Cinema City VIVO!
Vineri-Joi : 14:20 16:40 19:00 21:20
 
De asemenea, pentru informații detaliate și actualizate zilnic, puteți accesa pagina de Facebook a filmului Maria, Regina României: https://www.facebook.com/mariareginaromanieifilm/
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii