Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:25 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondul arhivistic al Episcopiei Tomisului a revenit in Dobrogea

ro

13 Sep, 2007 00:00 1321 Marime text
1189624226.jpg

Tezaurul documentar al Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale se imbogateste nu doar prin recuperarea unor fonduri si colectii arhivistice, dar si prin donatii

Inca din anul 2003, Directia a initiat o activitate de reintegrare in patrimoniul documentar constantean a unor fonduri si colectii arhivistice create in arealul judetului Constanta, dar care, din diverse motive, se afla in patrimoniul altor directii judetene. Anul trecut, institutia constanteana a primit de la Directia Judeteana Galati a Arhivelor Nationale, fondul arhivistic Episcopia Tomisului (Constanta). Acesta contine 19 unitati arhivistice create intre anii 1923 - 1944. "Desi fondul nu este unul mare din punct de vedere al cantitatii documentelor, este foarte interesant din punct de vedere al informatiilor pe care le contine" , a spus Virgil Coman, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Constanta. Fondul contine date utile pentru un studiu referitor la cultele din cadrul eparhiei. Printre acestea se regasesc informatii despre parohiile din judetele Constanta, Ialomita, Caliacra si Durostor si corespondente cu institutii centrale ale statului roman si asociatiilor culturale, rapoarte ale parohiilor referitoare la cultele din cadrul eparhiei.

De la Eparhia Dunarii de Jos la Arhiepiscopia Tomisului

Despre prezenta crestinismului in Scythia Minor exista numeroase dovezi. Reintegrarea teritoriului dintre Dunare si Mare in sistemul politic si administrativ al Romaniei moderne, in urma confruntarilor militare in Peninsula Balcanica intre 1877 - 1878, a deschis si calea reinvierii vietii bisericesti, in teritoriul aflat sub dominatie otomana mai bine de patru veacuri si jumatate. La 14 noiembrie 1878, administratia teritoriului dintre Dunare si Mare a fost preluata oficial de catre autoritatile de la Bucuresti, iar, in martie 1878, parohiile ortodoxe din judetul Constanta si Tulcea au fost alipite provizoriu, Eparhiei Dunarea de Jos, cu sediul la Galati. Alipirea definitiva s-a realizat abia in februarie 1881. Dupa razboaiele balcanice, in urma Pacii de la Bucuresti din 1913, cand judetele Caliacra si Durostor au fost reintegrate statului si cele doua parohii au fost incluse in aceeasi eparhie, a Dunarii de Jos. In 1923, ca urmare a nenumaratelor demersuri se va realiza un ideal al dobrogenilor, reinfiintarea Episcopiei Tomisului, cu jurisdictie canonica si administrativa asupra judetelor Ialomita, Constanta, Caliacra si Durostor. In 1940, ca urmare a aplicarii prevederilor Tratatului de la Craiova, Romania a fost obligata sa cedeze Bulgariei cele doua unitati administrative din sudul Dobrogei, astfel incat Episcopia Tomisului a pierdut, din punct de vedere canonic si administrativ, cele doua judete. Pe 26 februarie 1950, Adunarea Nationala a Bisericii Ortodoxe Romane hotaraste contopirea Episcopiei Tomisului cu Episcopia Galatilor, revenindu-se, astfel, la denumirea de Episcopia Dunarea de Jos. Acest mod de administrare va dura pana in 1990, cand, prin decizia numarul 6 din 1990 a Preafericitului Parinte Teoctist, Patriarhul BOR se reinfiinteaza Arhiepiscopia Tomisului, avand jurisdictie canonica asupra judetelor Constanta si Tulcea. Imbogatirea tezaurului documentar al Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale se realizeaza nu doar prin activitatea de recuperare a unor fonduri si colectii arhivistice, dar si prin preluarea, sub forma de donatii de la persoane particulare, a unor documente constituie apoi in fonduri personale si familiale apartinand unor personalitati care si-au desfasurat activitatea in judetul Constanta. Printre acestea, mentionam fondul familial IN Roman si fondul personal Gheorghe Tomescu.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii