Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost balerin al Teatrului „Oleg Danovski” Constanța Bogdan Nicula și destinul nefast al artistului de talie internațională

ro

20 Jun, 2024 17:00 1881 Marime text
Foto: Facebook Remember Bogdan Nicula
  • El a început să studieze baletul clasic pe când avea 12 ani, la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București
  • În anul 1999, la 20 de ani, Bogdan Nicula se angaja la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța ca solist. Acolo, el a interpretat roluri în producții clasice ca: „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Pinocchio”, „Crăiasa zăpezii”, dar și în producțiile de dans contemporan ale coregrafiilor Gigi Căciuleanu și Sergiu Anghel, anume „Requiem” și „Metropolis”
 
Bogdan Nicula s-a născut pe 10 decembrie 1979, la București și a fost catalogat ca unul dintre cei mai talentați balerini români.
 
El a început să studieze baletul clasic pe când avea 12 ani, la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București. A fost îndrumată de profesorii Eugenia Cotovolea, Mihaela Santo și Constantin Marinescu. Ulterior, a frecventat cursurile Universității Naționale de Teatru și Film „I.L Caragiale”, secția coregrafie.
 
În timpul anilor de studiu a luat parte la diferite cursuri de vară în Edmond (Canada) și la Academia de Dans Clasic „Princess Grace” din Monte Carlo, perioadă în care a câștigat mai multe concursuri naționale și internaționale. Menționăm că la vârsta de 16 ani, Bogdan Nicula a câștigat medalia de argint la cea de a X-a ediție a Concursului Internațional de Dans de la Caen (Franța) cu o variație din baletul „Silvia”.
 
În anul 1999, la 20 de ani, Bogdan Nicula se angaja la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța ca solist. Acolo, el a interpretat roluri în producții clasice ca: „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Pinocchio”, „Crăiasa zăpezii”, dar și în producțiile de dans contemporan ale coregrafiilor Gigi Căciuleanu și Sergiu Anghel, anume „Requiem” și „Metropolis”.
 
Balerinul părăsea România în anul 2001, luând drumul străinătății. A urcat repede treptele spre succes, devenind solist principal în Balletmainz, apoi în Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania.
 
Bogdan Nicula a dansat în producții coregrafice contemporane celebre, dar și în producții din repertoriul internațional contemporan, respectiv George Balanchine, Merce Cunningham, Twyla Tharp, Jiri Kilyan, Hans van Manen, Regina van Berkel, Teresa Rotemberg, Nils Christe, Paul Lightfoot & Sol Leon, Christopher Bruce, Nicolo Fonte, Gisela Rocha.
 
În perioada 2004 – 2012, Bogdan Nicula a participat la numeroase producții pentru televiziune ale companiei din Mainz. În 2009, a dansat în cadrul evenimentului „1000 Years Dome Mainz”, în domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televizunea germană națională ZDF.
 
Bogdan Nicula a avut ocazia extraordinară de a dansa, în anul 2008, pe celebra scenă a Teatrului Balșoi din Moscova. Acest context se desfășura în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois”. El a prezentat un solo din baletul „Streichquartett” coregrafiat de Martin Schläpfer, care a reușit performanța de a obține premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.
 
Bogdan Nicula a fost pasionat și de coregrafie, iar acest interes a început să se concretizeze începând cu 2011. Atunci, a coregrafiat „Lupin Tango” pentru Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.  
 
A mai realizat o coregrafiie – poate cea mai apropiată de sufletul său – pentru elevii de la „Liceul „Floria Capsali”, care au dansat pe 30 mai 2013 la Opera Națională din București în „Flash STOP”.
 
În martie 2014, balerinul a fondat alături de alți membri Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului (MBAS). De asemenea, s-a alăturat în postura de profesor și coregraf proiectului primei școli de vară profesioniste de balet din București, pentru care a conceput spectacolul „Noi origini”.
 
În luna decembrie a aceluiași an, suferind de boala care avea să-i pună capăt zilelor, a realizat coregrafia „Sonatele războiului”, pe muzica lui Sergei Prokofiev. Opera a fost prezentată în Germania în ianuarie 2015, fiind primită cu entuziasm și emoție de public.
 
Bogdan Nicula a decesat la doar 35 de ani, pe 21 iunie 2015, în Solingen, Germania.
 
Citește și:
A dansat şi pe scena constănţeană Bogdan Nicula, unul dintre cei mai talentaţi tineri balerini români, a pierdut lupta cu boala 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii