Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:39 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frumusețile Dobrogei, promovate prin arta copiilor tulceni

ro

02 Jun, 2021 00:00 3700 Marime text

  • „Descoperă Tulcea prin ochii copiilor” – un concurs destinat promovării celor mai importante puncte de atracție ale județului Tulcea

 
Consiliul Județean Tulcea a dovedit, în ultimul timp, o preocupare specială pentru promovarea frumuseților Dobrogei, a obiectivelor cu valoare istorică, culturală sau naturală.
A organizat, astfel, multiple evenimente dedicate punerii în lumină a Deltei Dunării, a cetăților, a traseelor mai mult sau mai puțin cunoscute, din ținutul aflat între ape.
Unul dintre evenimente a fost și concursul cu premii „Descoperă Tulcea prin ochii copiilor”, destinat celor mai tineri dintre artiștii județului.

Peste 200 de tulceni au participat la acest concurs cu lucrări surprinzător de reușite, iar cele mai bune dintre ele, intrate în „Gala laureaților“, au fost cele realizate de nouă tinere talentate.
S-au acordat în total o sută de premii de creativitate pentru concurenții care s-au remarcat prin talentul lor, iar cele mai bune picturi primite de Consiliul Județean Tulcea au fost reunite într-o serie de albume on-line.
Pe 1 iunie 2021, de Ziua Copilului, a fost vernisată, în foaierul Teatrului Jean Bart, o expoziție cu o parte din picturile tinerilor artiști participanți în competiție. Dar iată cine au fost câștigătorii concursului „Descoperă Tulcea prin ochii copiilor“:
Marele Premiu a fost adjudecat de Maria Rebeca Constantin, în vârstă de 17 ani, din municipiul Tulcea, elevă la Colegiul Dobrogean „Spiru C. Haret“, care studiază artele plastice la Palatul Copiilor. Maria Rebeca a prezentat o lucrare intitulată „Cetatea de la Enisala – Amintiri”.
Locul I a fost a fost primit de Ioana Pleșca, de 16 ani, din municipiul Tulcea, de la Palatul Copiilor Tulcea. Ea a prezentat o lucrare intitulată „Enigmatica Casa Avramide”, care aduce în prim plan cunoscuta locuință – muzeu, asemănătoare unei case în copac,  susţinută de braţele arborilor, sugerând prezenţa unui loc ferit de toată agitaţia oraşului.
Premiul al II-lea a fost obținut de Bianca Popișteanu, de 17 ani, din municipiul Tulcea, elevă la Colegiul Dobrogean „Spiru C. Haret“ și la Palatul Copiilor Tulcea.  Ea a adus în concurs lucrarea „Oamenii Deltei”, un tablou în care prezintă atât portul popular, cât si spiritul românesc. O bătrână și fetiță aflate în prim plan arată apropierea trecutului de prezent, generația tânără moștenind tradiția și cultura.
Premiul al III-a a revenit unei tinere de 15 ani din satul tulcean Cataloi: Maria Ionika Enciu este elevă a Liceului Teoretic „Grigore Moisil“ și s-a înscris în concurs cu o lucrare ce cuprinde  cetatea Enisala, Casa Avramide și un colț din feericul peisaj al Deltei Dunării. Tema centrală este o viziune a trecutului (cetatea Enisala și Casa Avramide), spre prezent, în Delta Dunării.
Mezina galei laureaților, Alexia Anania Antache, de numai 6 ani, de la Grădinița nr. 4 din municipiul Tulcea (profesor coordonator învățământ preșcolar Tudora Petrică), a primit o mențiune pentru o lucrare ce reprezintă două lebede care plutesc pe canalele Deltei.
A doua mențiune a fost obținută de Ina Roberta Ilie, de 15 ani, din Babadag, elevă a Liceului de Arte „George Georgescu“ din municipiul Tulcea. Roberta a intrat în concurs cu o pictură în care prezintă Geamia Gazi-Ali Pașa din Babadag, care a fost deschisă în 1610 și restaurată în 1990.
Cristina Olteanu, de 16 ani, din comuna tulceană Niculițel, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ Tulcea, a primit un premiu special la acest concurs, pentru un tablou care înfățișează Farul Vechi din Sulina, un monument istoric construit între anii 1869 -1870.


Al doilea premiu special a fost adjudecat de Ana Maria Iacob, în vârstă de 16 ani, din municipiul Tulcea, de la Palatul Copiilor Tulcea. Ana Maria, care din motive obiective nu a putut participa la festivitatea de premiere, a adus în concurs lucrarea „Feeria Farului din Sulina”, o  explozie de culoare în varianta unei adolescente care dorește să impresioneze cu monumentul istoric de pe malul Dunării.
Otilia Ticofschi, în vârstă de 17 ani, din municipiul Tulcea, elevă la Colegiul Dobrogean „Spiru C. Haret“ și la Palatul Copiilor, a primit premiul de originalitate pentru lucrarea „Mirajul Farului din Sulina”. Pictura este bazată pe imaginea unui lanț trofic specific Deltei care demonstrează viziunea modernă a acestui monument.
 
Sursa foto: facebook/teatrul jean bart tulcea

Citește și:

Tulcea Activitățile organizate cu prilejul Zilei Copilului își schimbă locul de desfășurare, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile


 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii