Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Custurea împlinește 71 de ani. Arheologul a fost omagiat la MINAC, în cadrul unei lansări de carte

ro

18 Mar, 2023 00:00 1530 Marime text

  • Gabriel Custurea și-a completat studiile superioare la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din București, unde a fost student din anul 1973 până în 1978

  • În perioada 1993-1999, a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, cu tema „Aspecte ale vieții economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare”

  • În data de 16 martie, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea unui volum ce îl omagiază pe Gabriel Custurea


Gabriel Gheorghe Custurea, pe numele său complet, s-a născut la data de 18 martie 1952, în Constanța, într-o familie cu rădăcini dobrogene de pe la sfârșitul secolului XIX, la care au mai existat câteva contribuții transilvănene și oltenești.

El a urmat clasele V-VIII la Liceul „Mihai Eminescu” Constanța, între anii 1967 – 1971. Ulterior, a fost elevul Școlii Militare de Ofițeri de Rezervă de la Bacău, timp de șase luni. Gabriel Custurea și-a completat studiile superioare la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din București, unde a fost student din anul 1973 până în 1978.

Prof. univ. dr. Nicolae Ceachir i-a fost îndrumător în timpul elaborării lucrării de licență.

În perioada 1993-1999, a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, cu tema „Aspecte ale vieții economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare”.

Începând cu anul 1993 devine cercetător la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar între anii 1998-2004 a predat un curs de numismatică, în calitate de lector asociat, la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța.

În perioada anilor 2005-2009 a fost director adjunct al instituției muzeale constănțene, iar din 2009 până în 2016 director general.

Calitatea pregătirii sale științifice a fost onorată printr-o amplă activitate publicistică, fiind autor, coautor și editor a nouă cărţi, cataloage și alte lucrări de istorie, numismatică și arheologie. La acestea, se adaugă peste 90 de studii, articole şi note, publicate în ţară şi străinătate, apărute în numeroase reviste și volume de specialitate, dintre care amintim „Numizmatika, sfragistika i epigrafika de la Sofia, Pontica” (Constanța), „Peuce” (Tulcea), volumul celui de al XI-lea Congres Internațional de Numismatiques-Bruxelles sau volumul dedicat International Symposium Thessalonike.


În calitate de specialist care a demonstrat calități științifice incontestabile, cu precădere în numismatica și arheologia mileniului I p.Chr. și de la debutul celui următor, a adus contribuţii foarte importante privind: circulația monetară bizantină; studiul fenomenelor economice și financiare specifice lumii bizantine dunărene; arheologia secolelor VI-XII; precum și realitățile urbane, economice și monetare din secolele XV-XVIII, din Dobrogea.

Odată cu numărul 40, a devenit membru al redacției revistei științifice „Pontica”.
 

Lansare de volum în semn de recunoștință

În data de 16 martie, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea unui volum ce îl omagiază pe Gabriel Custurea. Cartea editată de dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi și dr. Lucian Munteanu se numește „Pontica 55, Supplementum IX: STUDIA NUMISMATICA ET ARCHAEOLOGICA. In honorem Gabriel Gheorghe Custurea”.

Înainte să ia cuvântul, despre Gabriel Custurea a vorbit Emanuel Petac, de la Biblioteca Academiei Române.

„Cariera domnului Custurea este extraordinară. A împletit arheologia cu numismatica. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest volum”, a spus Emanuel Petac.


Unul din editorii volumului, Cristina Talmațchi a declarat:

„Pe lângă numismatică, Gabriel Custurea și-a dedicat viața arheologiei, în special arheologiei medievale. A efectuat cercetări pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră, Medgidia, Castelu sau Poarta Albă.”

Omagiatul evenimentului a spus:

„Chiar dacă sunt născut în Constanța, viața mea este delimitată de zona Peninsula. Am petrecut mai mult timp la Muzeu decât cu familia. Transmit un gând colegilor care încă sunt în activitate și care se afla încă pe șantierele arheologice. Îi îndemn pe cei rămași să își continue munca științifică.”


Citește și:

Volum dedicat cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (FOTO+VIDEO)

Gabriel Custurea a demisionat din USR Constanța
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii