Gravură franceză inspirată de opera lui Molière, în expoziție la Muzeul de Artă Tulcea
Gravură franceză inspirată de opera lui Molière, în expoziție la Muzeul de Artă Tulcea- Expoziția face parte din ciclul „Arta din depozit”
Muzeul de Artă Tulcea deschide sezonul expozițional al anului 2024 vineri, 16 februarie, cu o expoziție de grafică ce valorifică bogatul patrimoniu artistic tulcean. Vizitatorii vor fi întâmpinați la parterul muzeului cu 34 de gravuri de secol XVIII, dintre care 33 sunt ilustrații ale unora dintre cele mai importante opere ale dramaturgului francez Molière, potrivit unui anunț făcut de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” (ICEM) Tulcea într-o postare pe Facebook. Desenele acestor ilustrații au fost realizate de către François Boucher și gravate de către Laurent Cars și Quentin Pierre Chedel. Cele 33 de opere grafice au fost publicate în anul 1734 în volumele ilustrate (șase tomuri) ale operelor complete ale lui Molière.
O stampă gravată de Lépiac, după o pictură celebră a lui Charles-Antoine Coypel care îl înfățișează pe dramaturg, completează expoziția.
„Zăpăcitul”, „Prețioasele ridicole”, „Școala pentru soți”, „Pisălogii”, „Școala nevestelor”, „Avarul” sau „Bolnavul închipuit” sunt câteva dintre piesele de teatru reprezentate în expoziție prin stampe realizate în tehnica acvafore și gravură cu dăltița.
Conform sursei, lucrărilor expuse li se alătură și două panouri cu informații despre artiștii implicați în realizarea gravurilor, despre Molière, cât și despre istoricul gravurilor în cadrul colecției de grafică a muzeului. Fiecare ilustrație vine, la rândul ei, cu explicații și coduri QR ce trimit la textele în limba franceză ale operelor ilustrate.
„Cercetarea și valorificarea expozițională a celor 33 de ilustrații a izvorât din dorința de a aduce în fața comunității atât lucrări de artă, cât și întrebări. Avangardismul ideilor lui Molière merită adus la lumina spațiului de expoziții temporare de la parterul Muzeului de Artă din Tulcea, prin prezentarea operelor grafice inspirate de acesta. Fiecare dintre cele 33 de bunuri expuse va veni cu propriul set de interogații la adresa societății în care trăim, a obligațiilor pe care le avem sau care ne sunt impuse, totul sub masca unui desen monocrom, la limita dintre baroc și rococo, cu linii și detalii fine.” , spune Alice-Georgiana Fănaru, muzeograf și curator al expoziției.
Expoziția este deschisă publicului pentru vizitare în perioada februarie-mai 2024, la parterul Muzeului de Artă Tulcea din strada Grigore Antipa nr.2, de marți până duminică, între orele 09:00-17:00 (ultima intrare la 16:30).
Citește și
Teatrul ,,Jean Bart" Tulcea pune în scenă spectacolul,,Eva Nostra”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp