Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvern Cei care au dat bani pentru "Cumințenia Pământului" pot solicita restituirea sumelor donate

ro

18 Nov, 2016 19:59 2202 Marime text
Guvernul a reglementat în ședința de miercuri posibilitatea celor care au dat bani pentru opera de artă "Cumințenia Pământului" de a solicita în scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței care vizează achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși.
 
De asemenea, Executivul anunță că un acord cu proprietarii "Cumințeniei Pământului" stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.
 
Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-a reglementat și situația în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate.
 
Totodată, Executivul a stabilit și felul în care se va constitui Fondul 'Brâncuși', care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil. Prin decizia Executivului, au fost stabilite, totodată, și sursele de venituri pentru Fondul 'Brâncuși', a destinației acestora și a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN.
 
Conform Guvernului, aceste amendamente au fost formulate de Ministerul Culturii "la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea 'Cumințeniei Pământului'", proiect adoptat tacit de Senat și aflat în dezbaterea Comisiei pentru cultură și a Comisiei pentru buget de la Cameră pentru elaborarea raportului comun.
 
"După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen. Curtea Constituțională a decis în mai multe rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament. În contextul în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află într-o etapă atât de avansată în camera decizională și ținând seama de jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern și înaintată Camerei Deputaților (ceea ce s-a întâmplat în această dimineață)", explică Guvernul.
 
Amendamentele au fost însoțite de o scrisoare adresată Camerei Deputaților, cu solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari, dar și amendamentul din Comisia de cultură, în sensul achiziționării operei.
 
Guvernul mai informează, de asemenea, că în contextul finalizării campaniei de subscripție publică, în urma căreia nu s-a strâns suma necesară cumpărării operei de artă, s-au purtat discuții cu proprietarii în vederea prelungirii termenului de finalizare a aceste proceduri.

 
Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016, mai anunță Executivul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii