Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hristu Culetu "Cercetarea este o investitie cu avantaje strategice"

ro

31 Jan, 2008 00:00 2515 Marime text
1201723614.jpg

Noua legislatie vizeaza stimularea cercetarii de inalta performanta

Hristu Culetu este lector doctor in cadrul Facultatii de Fizica, Chimie si Ingineria Petrolului, catedra Fizica din cadrul Universitatii Ovidius Constanta. Specialistul in fizica fundamentala, contribuie prin activitatea stiintifica la ridicarea valorii Universitatii Ovidius, in ceea ce priveste cercetarea. Anul trecut a participat la mai multe simpozioane internationale cu prezentare de lucrare de specialitate. Le amintim pe cele de la Pune, India, din Insula Lesbos, Grecia si Blois sau Paris, Franta.

-Care sunt directiile pe care le urmeaza in acest moment cercetarea?


Acum se folosesc foarte mult nanotehnologiile. Insa, domeniul meu este fizica teoretica, dar in acelasi timp realizez lucrari care chiar daca nu au aplicatii directe vor avea aplicatii in timp. Propun o metoda experimentala de a verifica noi rezultate. In momentul de fata ma ocup de cosmologie. Desi pare sa nu intereseze, la CERN la Geneva exista un accelerator liniar pentru detectia gaurilor negre.

-Este stimulata cercetarea in zilele noastre?


Anul trecut s-au facut mari progrese pe partea cercetarii stiintifice si a performantei inalte profesionale a cadrelor didactice din invatamant. Exista si multe burse pentru tineri, din fondul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Hotararea de Guvern 511/2007 conditioneaza acreditarea institutiile de cercetare-dezvoltare de interes national, cum este Universitatea Ovidius, in functie de performantele profesionale ale cadrelor didactice. Acestea se concretizeaza prin articole cotate ISI, brevete de inventii, participare la simpozioane internationale cu prezentare de lucrare. A fi referent la o revista cantareste la fel de mult.
In functie de rezultatele directe, de performanta si pe baza acreditarii obtinuta in urma punctajului realizat se obtine acces la fondurile publice pentru finantarea proiectelor de cercetare.

-Aceasta masura ii avantajeaza pe tineri?


Aceasta masura ii stimuleaza pe tineri. Un tanar doctorand poate fi cooptat intr-un colectiv de cercetare pe baza rezultatelor sale merituoase si se premiaza articolele pe care acesta le publica, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Exista forme de finantare pentru deplasarea la simpozioane. Ceea ce constituie un stimulent pentru tineri care nu mai pleaca in strainatate. Universitatea face contract cu CNCSIS-ul. Astfel s-a facut un mare progres pe partea performantei. Cercetarea este o investitie pe termen lung, cu avantaje strategice.

-Tinerii manifesta interes pentru activitatea de cercetare?


In domeniul meu, acest lucru nu este evident. Este pacat, pentru ca e un domeniu interesant, dar e dificil. Tinerii resping de multe ori ceea ce nu inteleg. E bine ca tinerii sa fie stimulati inca din liceu.

-Credeti ca de vina ar fi lipsa cadrelor didactice?


Este vorba si despre asa ceva, din cauza salarizarii. E pacat, pentru ca multi evita invatamantul si aleg sa plece, convinsi ca iau mai mult in strainatate decat daca ar ramane in tara. Trebuie oprit acest fenomen.

-Care sunt lipsurile pe care le intampina cercetatorii in Romania?


Lipsa cartilor de specialitate si a abonamentelor la revistele de prestigiu. Nu le pot gasi pe toate on-line, iar pentru unele este nevoie de o taxa de acces. La biblioteca nu se gasesc. De aceea, apelam la colegii din strainatate. De asemenea, lipseste aparatura pentru partea experimentala.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii