IICCMER 15 iulie 1981 - Medicul psihiatru Mironțov-Țuculescu demască practicile de internare obligatorie din perioada comunismului
IICCMER: 15 iulie 1981 - Medicul psihiatru Mironțov-Țuculescu demască practicile de internare obligatorie din
15 Jul, 2024 14:18
ZIUA de Constanta
602
Marime text
- Folosirea psihiatriei ca instrument de represiune a reprezentat o practică frecventă în comunism pentru a suprima disidența politică, persoanele vizate fiind adesea supuse unor tratamente psihiatrice abuzive.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat o campanie inedită, constând într-o serie de postări despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, viitor Memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional.
Astfel că, printre altele, numeroase postări relatează biografiile deținuților politici, cuprinzând detalii cel puțin cutremurătoare. De asemenea, sunt integrate și evenimente marcate din acea perioadă.
Bunăoară, pe 15 iulie 1981, medicul psihiatru Mironțov-Țuculescu critică, într-un memoriu adresat Ministerului Sănătății, practicile de internare obligatorie la Spitalul nr. 9, în preajma zilelor festive, a persoanelor considerate periculoase de către regimul comunist.
Folosirea psihiatriei ca instrument de represiune a reprezentat o practică frecventă în comunism pentru a suprima disidența politică, persoanele vizate fiind adesea supuse unor tratamente psihiatrice abuzive.
„Sistemul folosit în prezent în capitala țării sub forma unor măsuri precipitate, abuzive, fără discernământ, reprezintă o manifestare periculoasă și total în afara legii” , a avut curajul să declare medicul Țuculescu, în plină perioadă de represali.
Sursă foto și de documentare: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului/ Facebook
Citește și:
Constantin Noica, 115 ani de la naștere - „Să ne lepădăm de toată falsa bogăţie a vieţii noastre imaginative“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii